21 Oktober 2009

Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE

Email : Zamri Keciks

Awas semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura danMalaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya.......

Cuba lihat kat pic ini.

Cuba lihat dekat-dekat........

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)



30 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Terimakasih kerana berkongsi infor

IBAN MUSLIM berkata...

Salam...

Mohon ulang siar untuk tujuan hebahan umum...

Wassalam...

miss BazLa' berkata...

salam, hmm, macam mana minuman ini boleh masuk Malaysia pulak? huhu.. ada tanda halal daripada JAKIM tak ni?

Din Pahang berkata...

Tuan izinkan saya untuk mengambil artikel tuan untuk disebarkan kepada umat muslim. Terima kasih

Amirul berkata...

Salam,

Emulsifier E471 ada dua jenis. Satu dari lemak babi dan lagi satu dari extracted vegetable oil. Di UK khususnya, boleh dikatakan kesemua jenis roti mengandungi E471 ini. Ulama di sini ada mengatakan jika E471 dari vegetable oil ataupun produk itu "suitable for vegetarian" adalah halal dimakan. Wallahualam.

me berkata...

thanks 4 ur information...

al amin ahmad berkata...

Status Halal:
code bar: 8888001787883
Status : TIADA DALAM SENARAI

INFO : SMS HALAL JAKIM

Tanpa Nama berkata...

jakim x cek ka.1 malaysia minumnya......

Tanpa Nama berkata...

Syukur anda prihatin teruskan perjuangan dok harap mereka...rosak...

Tanpa Nama berkata...

tq...teruskan

Tanpa Nama berkata...

terima kasih atas yb sebab siar info ini.

Tanpa Nama berkata...

E471 tak semestinya Haram. mungkin di extract dari tumbuhan. Sila baca ni: Name: E471 Category: Emulsifier Status: Depends Description: Manufactured from glycerin (see E422) and fatty acids, these are normally obtained from hydrogenated soya bean oil and as such may be genetically modified but the source maybe of animal origin aswell hence one must read the packaging to confirm suitable for vegetarians. Used where the foaming power of egg protein needs to be retained in the presence of fat and in baked goods as an 'anti-staling' agent where it prevents the loss of water from starches. Allegedly the most commonly used emulsifier in the food processing industry, it can be found in, amongst other foods, Black Forest gateau mix, cakes, hot-chocolate mix, aerosol creams, shaped crisps, quick custard mix, packet dessert topping, dehydrated potato, sponge puddings, sterilised, pasteurised and UHT cream, low-calorie cream and pasteurised low-fat cream, margarine and low fat spreads, and ice cream.
Actually E400 - E499 are Thickeners, Stabilisers and Emulsifiers
(some are also gelling agents too).
Emulsifiers are added to foods to help mix together ingredients that would otherwise normally separate. One example is oil and water, which wouldn't usually mix together sufficiently and examples of products with emulsifiers in include ice cream and mayonnaise. There are also a couple of gelling agents included in the E400 to E499 category, mainly where they also have another role, such as being a stabiliser or emulsifier. Gelling agents play a similar role as thickeners, as they basically help foods gel together better.
So some ingredients are from one source some are from more then one, some are natural some are man made. Sp make sure whats the original source of the product.
Here you can't say E471 is only Vegetarian or from animal. It depends on the company that makes it and puts in the product. You have to ask that each company od who's product you find in the market. For example if you pick up a bread and you see E471 then you have to ask that bread company to find out where they buy this E471 from and find out the source for you.

-ROCKprincess- berkata...

salam...
Permission to share ur link to all my friends....
also to copy n email ur post too...
hope u don't mind...
thks...

thks so much for da info...

Suara minda berkata...

produk ni tak masuk malaysia lagi la... dijual hanya disingapura sahaja...

Medayn-XfX system berkata...

ustaz,izinkn sya amek artikel ni utk pblish in my blog..tq..

Tanpa Nama berkata...

maaf, penulis artikel ni pun la.. soya tu main beli je ke? tak tengok tanda halal.

lepas tu boleh bising ada segala macam. eh..

E471 ada yang halal, ada yang haram. harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

pemimpin 1 malaysia xpernah ambil tahu hal halal haram bg penduduk malaysia...nti hang tngu la di akhirat krn x brtgjwb memimpin org islam

Tanpa Nama berkata...

Buat pengetahuan semua, dah lama sijil halal di Malaysia tidak di kendalikan oleh Jakim. Ianya dikendalikan oleh badan swasta iaitu Halal Development Corporation. Jakim rasa bertanggungjawab untuk urusan cop halal brg2 ini tetapi pihak atasan nak beri pada syarikat HDC ini. Saya kecewa sangat mengapa tak kasi pada Jakim - sekurang2nya Jakim is operated by 100% muslim, whereas HDC is, well, dengarnya ramai auditor sijil halalnya bukan orang Islam. Kecewa sungguh kecewa.

norhalim mh berkata...

Selagi pemimpin yg diamanahkan mentadbir Msia terdiri dari mereka yg engkar menolak hukum Allah, bermcm2 musibah dan perkara yg tidak baik boleh berlaku, bukan sahaja product non halal yg sememangnya haram banyak terdapat di dalam Negara, tetapi banyak lg benda lain yg haram, ada wang haram, anak haram, politik haram, kerajaan haram yg termasuk di dalamnya mb haram n speaker DUN haram, haram sudah jd perkara yg boleh menjadi halal jika segerombolan mereka2 yg terlibat ini masih percaya majoriti rakyat menyokong mereka.

Peringatan kepada, pendukung, pembantu, penyokong dan mereka2 yg bersekongkol dgn gerombolan2 ini akn menerima balasan yg amat pedih diakhirat kelak, sedarlah wahai saudara2ku, bukalah minda, berfikirlah dgn ilmu berlandaskan Al-Quran dan Sunnah, bezakan yg yg mana Hak yg mana Bathil.

Semasa di dunia yg masih diberi kesempatan waktu ini sama2lah kita bermuhasabah diri, mengakui kesilapan dan ketelanjuran yg kita lakukan selama ini, bertaubatlah, supaya kita tidak terus berada dalam kesesatan....

artikel yg amat berguna utk pengguna2 Islam, mohon copy artikel ke_
http://purnamadariselatan.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

Wahai tanpa nama,
Mampukah kita nak bertanya to EVERY company that have E471 "from where they take the E471?"
So, lebih baik tinggal dari makan makanan syubhah.

Tanpa Nama berkata...

bagus55....

خير الأنوار بن قمر الدين berkata...

halal developement corporation dah bg blik kuasa halal menghalal kpd jakim. harap maklum.

cari cerita pasal air kotak ni kat laman web jakim.

Tanpa Nama berkata...

tanpa nama 10/20/2009 5.38pm - saya setuju, banyak lagi benda lain nak minum yang dah confirm halal. Nak selamat, tak payahlah minum benda-benda yang tak ketahuan asalnya.

Komiti HPA Shah Alam berkata...

Mohon ulang siar artikel ini. Boleh dilihat di blog Komiti HPA Shah Alam. http://kosalamhpa.blogspot.com/2009/10/haram-green-soya-bean-drink-from-yeos.html

shahruzita berkata...

cari kat sini ada
www.perkim-tcu.com/Kod%20Babi%20Pada%20Makanan.pdf

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya antara kita ni ramai yang masih ambik ringan perkara yang subhah, lantak hanglah dah kalu rasa tekak boleh masuk tu telan ajelah tak usah pertikai lah dari lemak tumbuhan ke, lemak haiwan ke, lemak babi ke, dan kalu boleh telan lagi dengan babi-babi hang telan lah.Tak jadi ke kempunan atau mati pun kalau tak mentedarah benda-benda macam tu ataupu benda2 yang subhah(tak sahih) yang lain.Ni do sibuk bawak dalil E471 ada yang halal lah, itu lah ini lah dan lain2 lagi, apaaaa niiiiii

MyHalal berkata...

e471 pun ada yang halal...kena bljr lagi org yg publish artikel ni.jgn main sebar je maklumat..

Tanpa Nama berkata...

Jangan politikan isu minuman soya ni....dan dah lama JAKIM ambil aleh Halal Development Corporation. Org tu ketinggalan zaman. Dah tak ade kerja lain ke ayek nak hentam kerajaan. Sya bukan org kerajaan tetapi yang benar tetap benar...yang tulis tu nak main politik

Tanpa Nama berkata...

kpd tanpa nama dari tanpa nama...
await nk kalut lagu ni..org nk bgtau spy BERINGAT2...salah ke..klau btul e-471 ada halal,hang tau ke org kampung xpn smua org tau yang mcm hang tau..tau la hang bijak,pandai..lgpn ade ke dia tulis situ "suitable for vegetarian"..hang kne igt y bt mnuman tu china..diorg pkai bt jer ikut sdap je..dah byk produk china y bmsalah...
tau la hang bijak cerdik sbb tu makan smua..hang faham x...utk keselamatan...utk berjaga2...hang jgn igt kne bjaga2 dgn prompak penyamung jer...
ssh la kalu bckp ngn org cerdik macam hang...tau la hang bijak pndai...skit2 bl org ckp..kate politik2..kepentingan pribadi la..hantam krajaan la..da salah salah la tu...
asl klau hang dok diam hang igt xsalah ke...weiiiiiiiiiiiiii hang kne igt bl hang mati psal hang sorg jer ke ALLAH tny....DIA akan tny psal smua bnd..tp xtau la klau hang xblajar agama..xpn slalu ponteng...

Abuhaikal berkata...

Kod Babi Pada Makanan cari di http://www.perkimtcu.com