11 September 2009

Isu arak kini Umno bagaimana?

Oleh : Zamri kecik

Dalam kesungguhan PAS Selangor mengenengahkan dengan berani dan tanpa kompromi keperluan arak diharamkan dikalangan masyrakat Islam khasnya di kawasan majority Islam, tiba-tiba Umno yang berkuasa diperingkat pusat menelanjangkan kejahilan mereka. Kalau sebelum ini kita lihat saki baki Umno di Selangor berdemonstrasi kononnya mahu menjuarai pengharaman arak di Selangor ini (walaupun dizaman mereka tidak pula mereka pedulikan) kini kita lihat bapa dan abang-abang mereka diperingkat pusat lebih ghairah menggalakkannya.

Bermula dengan konsert kumpulan hip hop Amerika, Black Eyed Peas yang dijadual diadakan di Sunway Pyramid (kawasan yang kerajaan pusat isytihar sebagai bengkung pelancongan dan boleh beroperasi sehingga jam 3 pagi) pada 25 September nanti. Istimewanya konsert ini bahawa ia diadakan bersempena ulangtahun ke 250 jenama arak Guiness Stout (di Malaysia sahaja jualan syarikat arak ini mencecah RM1.2 bilion ringgit pada tahun 2008).

Berbagai pihak menuntut agar kerajaan pusat yang didominasi Umno (yang mendakwa merupakan pembela Islam) agar membatalkan konsert ini kerana tujuan dan impaknya terhadap masyarakat khasnya umat Islam. Asalnya Kementerian Penerangan menyatakan bahawa konsert ini akan diteruskan tetapi terbuka hanya untuk masyarakat “bukan Islam”. Tanpa diduga tak sampai beberapa hari larangan itu ditarik balik.

Kononnya menurut Menteri berkenaan Rais Yatim, kerajaan tidak punya kuasa untuk melarang sesiapa dari menghadiri mana-mana pihak majli hiburan. Tiba-tiba kerajaan yang boleh menahan orang tanpa bicara ini, menyeret wakil rakyat macam penjenayah, melepaskan peluru hidup ke atas rakyat yang berdemonstrasi secara aman, menjadi dayus dan lemah tak bermaya.

Terpulanglah kepada umat Islam menurut Rais untuk mempertimbangkan sendiri samada mereka boleh atau tidak menghadiri konsert seumpama ini.

Bagi saya perubahan sikap ini menunjukkan yang Umno sebenarnya tidak pedulikan kerja-kerja mencegah kemungkaran. Bagi saya perubahan sikap ini membuktikan yang Umno kini sudah dipengaruhi dengan trend bahawa amar makruf nahi mungkar kini bukan lagi tanggungjawab kerajaan tetapi masing-masing individu.

Saya mendapat maklum yang konsert ini rupanya terpaksa diteruskan kerana ianya akan ditayangkan secara ke seluruh dunia, ia bakal membawa keuntungan lumayan kepada penganjur dan hasilkepada kerajaan. Kerajaan bersedia menerima hasil walaupun ianya bakal merosakkan rakyatnya!

Saya berharap umat Islam akan keluar beramai-ramai untuk membantah konsert arak ini. Pemuda PAS mungkin boleh bertanya kepada rakan mereka Pemuda Umno, adakah kali ini mereka bersedia berdemonstrasi sekali membantan keputusan kerajaan Pusat yang didominasi oleh bapa dan abang-abang mereka itu.

Ini sesungguhnya bukan isu PAS atau Umno atau sesiapa pun, ini isu maruah, nasib dan masa depan umat Islam. Kita berikan kuasa kepada mereka mengharapkan yang mereka akan berusaha mempertahan dan memelihara aqidah dan keimanan kita. Jika mereka gagal atau tiada “political will” tak kiralah dia PAS atau Umno atau PKR maka kita selaku umat Islam berhak menuntut atau membuat perubahan.

Al Quran yang diturunkan kepada umat manusia dalam bulan Ramadhan ini bertujuan memandu kita sebagai petunjuk dan memberikan keterangan kepada kita antara yang hak dan yang batil. Jangan kekal bersama yang batil, doakan semoga Ramadhan memberikan keinsafan pada kita agar bersama yang hak dan yang benar, Islam insyallah memimpin perubahan.

2 ulasan:

armouris berkata...

info tentang minum arak kat sini - Penyalahgunaan Arak

Awanama berkata...

UMNO dah lupa pasal arak, sebab asyik dengan arak kepala lembu...