11 September 2009

RAKYAT KAPIT SUDAH TERSEPIT

Oleh : Naninu Sakun

ASSALAMUALAIKUM YB!

KAPIT MERUPAKAN SATU DAERAH YANG TERLETAK DI SARAWAK. UTK SAMPAI KETEMPATNI BOTLAH MENJADI ALAT PERHUBUNGAN. KEBETULAN SAYA MEMPUNYAI SAUDARA ANGKAT DI SANA YG MELUAH APA YG TERBUKU DIDALAM HATI BELIAU SELAKU ANAK MUDA. KALAU DULU DIALAH PENYOKONG BN YG SETIA SETIAP KALI PILIHANRAYA. NAMUN, SETELAH TERSEDAR BILA MELIHAT RAKYAT YG MISKIN TERUS MISKIN YG KAYA BERTAMBAH KAYA, BARULAH BELIAU MENGIAYAKAN APA YG SELAMA INI SAYA PERJUANGKAN.

BAYANGKANLAH 1 MALAYSIA, PASAR RAMADHAN DI DAERAH KAPIT INI TELAH BERMULA SEAWAL JAM 10 PAGI. TERKEJUT SAYA BILA MENDENGARNYA. GANDUM HARGANYA MENCAPAI RM3 SEKILO MALAH ADA JUGA MELEBIHI, TELOR AYAM 30 BIJI HARGANYA RM11.50. JUSTERU, PENIAGA2 TERPAKSA MENJUAL BRG2 MAKANAN DENGAN HARGA YG MAHAL. BILA DITANYAKAN, TIDAK PERNAHKAH PENDUDUK DI SITU BUAT ADUAN? TAU APA JAWAPAN BELIAU? BUAT PENATJE, RASUAH BERLELUASA DIKALANGAN PENGUASA UNDANG2 DI SITU.

INILAH SATU DAERAH DI SARAWAK YG TERPAKSA MENELAN KEPAHITAN AKIBAT KERAKUSAN PARA PEMIMPIN MEREKA YG KONONNYA MEMPERJUANGKAN RAKYAT. NEGERI SARAWAK KAYA DENGAN MINYAK DAN BALAK TAPI MENDUDUKI RANKING ANTARA NEGERI YG TERMISKIN DI MALAYSIA. TAKKAN LAH RAKYAT SARAWAK TIDAK SEDAR LAGI? TERINGAT SAYA SEWAKTU MENETAP DI KUCHING HAMPIR 3 TAHUN. SETIAP KALI DI WAKTU PAGI, KEDENGARANLAH DI RADIO SARAWAK PESANAN2 YG MEMINTA SEDARA MARA YG BERADA DI SESUATU TEMPAT PULANG KE KAMPUNG KERANA BAPA MENINGGALLAH, NENEK SAKIT KUATLAH DAN BERMACAM2 LAGI. KERANA APA BOLEH TERJADI BEGINI? DAIF SANGATKAH SARAWAK? DIMANA HILANGNYA KEKAYAAN SARAWAK? NAK BERSYUKUR LAGI KE KAKITANGAN AWAM TAHAP SOKONGAN MENERIMA INSENTIF RM500 BAYAR 2 KALI PULAKTU BERJUMLAH KESELURUHAN 430 JUTA SEDANGKAN KOMISEN KAPAL SELAMPUN RM500 JUTA. BERFIKIRLAH RAKYAT MALAYSIA!

ANAK KOMANDO REJIMEN 1


3 ulasan:

anakjatiperak berkata...

kakitangan kerajaan seperti dipermainkan.
Bukan tak bersyukur..tapi sekadar nak tanya " Apa nak buat dengan RM250?" lebih baik tak payah bagi.hati tak sakit.semalam pegi the store beli baju raya 2 anak lelaki teman. sorang dua pasang,dan sepasang kasut..dah habis 400.itu belum anak pompuan dan pompuan teman.
sembang ngan ahli umno pun depa meradang. Tak pernah berlaku ..kini ianya berlaku dalam 1Malaysia.

Pelajar miskin dapat KWAMP sebanyak RM250 seorang.Kakitangan kerajaan diberi RM250 dan disuruh kongsi dengan 8 anak,sorang isteri.

dino_yp@yahoo.com berkata...

YB boleh tolong ke? Cakap boleh lah.

Awanama berkata...

harap rakyat sarawak tidak tersalah pilih lagi