23 Oktober 2009

Pemangku Raja Kelantan minta Petronas bayar royalti petroleum

Email :Nik Noor Azman Ghazali

KOTA BAHARU: Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra menyokong usaha kerajaan Kelantan untuk menuntut bayaran royalti petroleum seperti perjanjian yang telah termaktub antara kerajaan negeri dan Petronas pada 1975.

Baginda bertitah berasaskan data daripada Jabatan Perangkaan yang diedarkan Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri, sumbangan Kelantan kepada pengeluaran petroleum seluruh negara bagi tahun 2005 hingga 2008 adalah lebih tinggi daripada pengeluaran negeri Sabah.

"Pengeluarannya adalah sebanyak 5.4 peratus setahun dan mengikut catatan itu pengeluaran petroleum dari perairan Kelantan telah bermula sejak 2005.

"Kerajaan negeri hendaklah meneruskan usahausaha bagi mendapatkan royalti berkenaan seperti kehendak perjanjian yang telah termaktub antara kerajaan negeri dan Petronas," titah baginda ketika menyempurnakan Majlis Pembukaan Rasmi Persidangan Ketiga (Belanjawan) Bagi Tempoh Penggal Kedua Dewan Negeri Kelantan Yang Ke-12 di Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Baginda bagaimanapun yakin di bawah prinsip dan semangat persekutuan, Petronas akan melaksanakan kehendak perjanjian berkenaan yang mengkehendaki bayaran tunai dilunaskan sebanyak dua kali setiap tahun.

Titahnya pembayaran royalti itu nanti, baik tunggakan mahupun bayaran semasa akan meningkatkan pendapatan bagi Kelantan dan jika perkara itu terlaksana, kerajaan negeri dinasihatkan supaya me;mbelanjakan royalti tersebut dengan sebaik mungkin.

"Beta difahamkan kawasan pengeluaran gas dan minyak bagi beberapa kawasan pelantar yang paling hampir adalah dengan negeri ini.

"Beta juga berharap Petronas dan kerajaan Pusat dapat memikirkan penempatan aktiviti keperluan pelantar, pembaikian dan penyelenggaraan kapal-kapal ini berada di bumi Kelantan berdasarkan ia paling hampir," titahnya.

Menurut baginda, jika pembangunan berkaitan aktiviti pengeluaran minyak di perairan Kelantan dapat dikembangkan sudah tentu ia dapat menyumbang kepada pemulihan ekonomi negara dan dapat menarik pelaburan luar negara ke Malaysia .

Isu royalti minyak ini timbul apabila Kelantan menuntut sebanyak RM1 bilion kepada kerajaan pusat berdasarkan pelantar minyak itu dibina di perairan Kelantan.

Kerajaan pusat bagaimanapun sedang meneliti tuntutan Kelantan itu dan kini masih di peringkat kajian secara menyeluruh sama ada Kelantan berhak menerimanya. BERNAMA4 ulasan:

budak pencen berkata...

ampun tuanku,melihat pakaian tuanku bertambah
sayang patik kpd tuanku.kata orang pakaian me-
lambang peribadi sesaorang.pasal royalti minyak
tuanku hello2 la ko pm tu,peringatkan pada pm,
kalau memerintah tidak adil,masuk neraka.

member pencen keramat berkata...

Kami warga pencen Lembah Keramat amat berbangga dengan cara penampilan DYMM pemangku al sultan Kelantani.semuga Allah panjang umur tuan tuan dan mendapat rahmat darinya, amin ya rarrbal alamin.

Awanama berkata...

daulat tuanku....

NH Shah Alam berkata...

Saya ingin kongsi dengan pembaca semua..
Istana kelantan sering kali membuat konsert di Istana Kubang Kerian apabila majlis keputeraan Al-Sultan kelantan.

Sering kali kita lihat Siti Norhaliza dan beberapa artis lain juga di jemput untuk menjayakan konsert makan malam ini.

Pernah satu ketika Tengku Faris ingin mengenakan pakaian Jubah dan kopiah bila hadir ke majlis tersebut, tetapi niat beliau dihalang oleh penasihat-penasihatnya demi menjaga air muka Al-Sultan Kelantan.

Ini lah Tengku Faris bakal menjadi Al-Sultan Kelantan kelak. Seorang raja berjiwa rakyat dan kuat pegangan agamanya..

Mudah-mudahan Tuanku diberi kesihatan oleh Allah Swt untuk terus memerintah Negeri Kelantan Serambi Mekah di bawah Kempimpinan Ulama'...


* NH Shah Alam *