21 Oktober 2009

PERPADUAN KAUM SUDAH LAMA DIAMALKAN PAS MENGIKUT LUNAS ISLAM

Oleh : mohd hafez sabri

IPOH – Apa pun perubahan yang mahu dibuat oleh Umno, ia mesti mengakui bahawa ia tetap sebuah parti yang sudah lemah, menghadapi kemunduran kerana telah mengalami kehakisan sokongan dari rakyat Malaysia.

Manakala konsep perpaduan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak hanyalah slogan yang rapuh dan akan mengalami nasib yang sama sebagaimana slogan-slogan yang dikemukakan sebelum ini.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain memberikan pandangan lanjut tentang apa perubahan yang mahu dilakukan oleh Umno ekoran perhimpunan Agung umno baru-baru ini.

”Terpulanglah kepada Umno untuk membuat perubahan, saya masih tetap menganggap Umno parti yang sudah lemah, satu parti yang sudah mengalami kehakisan (sokongan dan kekuatan)

”dan kekuatannnya (hanya) bergantung kepada ’tongkat-tongkat’ bukan diatas dirinya sendiri, Umno bergantung dengan jentera-jentera kerajaan (untuk menang dalam pilihanraya) bukan dengan kekuatannya sendiri,”ujarnya apabila diminta wartawan memberi komen tentang Umno yang cuba membuat perubahan.

Pesuruhjaya PAS Perak itu berkata antara tongkat yang menjadi ’tempat bergantung’ Umno adalah Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), satu badan pengendali pilihanraya yang sepatutnya bertindak adil dan saksama tetapi bersikap sebaliknya.

Namun, katanya SPR digunakan oleh Umno untuk menambahkan undi dalam pilihanraya dan memenangkan Umno dengan undi pos.

”(Umno menang) bukan dengan undinya sendiri, Umno menang dengan undi pos,”katanya, merujuk kepada perkembangan terbaru, dimana dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang calon Umno telah menang besar, majoritinya adalah dari undi pos.


Justeru kebangkitan PAS melalui agenda ’PAS For All’ dilihat sesetengah lebih berjaya dari slogan-slogan perpaduan Umno, yang mana sehingga kini, tidak mampu menyatukan rakyat Malaysia secara hakiki.

”Kita mempunyai konsep yang lain dari 1Malaysia, konsep kita perpaduan Malaysia, itu yang perlu diujudkan (bagi menyatupadukan rakyat Malaysia),

”kita tidak boleh menafikan hakikat berbagai kaum (dan) berbagai bangsa (yang ada) kerana kaum dan bangsa ini ciptaan Allah SWT, jelas beliau.

”apa yang penting ialah mewujudkan perpaduan, tidak ada erti dan makna kita kemukakan slogan tetapi dari segi praktikalnya (perpaduan) tidak berlaku,”jelas beliau.

Menurut Ustaz Abu Bakar Hussain, slogan-slogan yang dikemukakan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional umpamanya slogan ’Islam hadhari’ dan slogan ’Bersih, Cekap, Amanah’ tidak berjaya menyatupadukan rakyat.

”Saya mengaggap itu slogan (1Malaysia) akan mengalami nasib yang sama,”tegasnya.

Ia adalah kerana, katanya, konsep Perpaduan Malaysia adalah satu konsep yang berasal dari Islam dan ia sudah lama diamalkan oleh PAS.

”Konsep (Perpaduan Malaysia) sudah lama yang diamalkan, sudah kita perjuangkan sejak dulu, dimana konsep perpaduan kita (PAS), (yang pertama) perpaduan di kalangan umat Islam, yang kedua, perpaduan dikalangan umat manusia, ini dianjurkan oleh al-quran yang kita terus laksanakan,”ujarnya, yang jelas merujuk kepada kenyataan Allah SWT, dalam Al-Quran Karim.

Perpaduan yang dianjurkan oleh Allah SWT sesama Islam jelas dinyatakan dalam surah al-Hujarat, ayat yang ke 10;


Yang bermaksud;
”Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.”

Manakala perpaduan diantara kaum dijelaskan oleh Allah dalam surah yang sama, berdasarkan ayat ke 13;


Yang bermaksud;
” Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).”

Tiada ulasan: