29 Rabiulawal 1431H
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvhQcfFR9Rx6BoW7e8bgIhBmU9NlcEXl3kXj8IjucBWJ9k_DiM5kOyNUIh5sg-EsZF26bOdkiiK2zmtj9gkGqxRVu7MHHt4-g4rHPMKJOn4nwwlN-m53RPhnQTuL9JNd6L3eYfHzMa8VU/s280/karipap-pusing.jpg)
½ kg tepung gandum
1 sudu besar lemak sayuran
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
Isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit Gula/garam/serbuk perasa
Cara menyediakan:
1. Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.
2. Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.
Untuk membuat intinya:
1. Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
2. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/ gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
3. Sedia utk membuat karipap.
Tips tambahan:
1. Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
2. Mentega juga poleh digunakan.
emmm...sedapnyer..
BalasPadamsalam... minta resepi nyer penulis :)
BalasPadamhttp://littleputeri.blogspot.com/