01 Mei 2008

Sultan Perak : Laksanakan keadilan dapat melahirkan keharmonian.

IPOH, 30 April: - DYMM Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bertitah, melaksanakan keadilan suatu tuntutan dan keadilan yang berjaya dilaksanakan dalam erti kata yang sebenarnya dapat melahirkan keharmonian sejagat.

Baginda bertitah demikian dalam Majlis perasmian Bangunan Mahkamah Syariah Perak Darul Ridzuan di sini hari ini. Bangunan yang terletak ditanah seluas 3.2 hektar dan menelan belanja 33.4 juta Ringgit itu telah sempurna diresmikan dalam upucara yang dihadiri sama oleh Tuanku Bainun,YAB Menteri Besar Perak dan Isteri serta pembesar negeri yang lain.

"Ia mengiratkan hubungan manusia sesama manusia, hubungan manusia dengan institusi undang-undang, hubungan manusia dengan negara dan hubungan manusia dengan alam," tegas baginda.

Tegas baginda, Islam adalah agama yang amat menekankan perlaksanaan keadilan secara komprehensif.

"Komponen keadilan serta aspek keadilan terkandung di dalam al-Quran dan diperjelaskan dengan Sunnah s.a.w. bahawa semua umat manusia harus diperintah serta diperlaku adil dalam setiap tindakan dan perbuatan," ujar baginda.

Seterusnya baginda mengharapkan Umat manusia diseru bertindak seadil-adilnya kepada manusia sepanjang masa, termasuk terhadap sumber alam semula jadi, tumbuh-tumbuhan, binatang ternakan, dan setiap sesuatu yang diamanahkan kepada manusia selaku kalifah di dunia ini.

"Para pemimpin wajib melaksanakan keadilan dan memperlihatkan keadilan benar-benar berlaku tanpa menimbulkan prasangka negatif," tambah baginda.

Selain itu baginda sangat berharap mahkamah syaiah hendaklah berupaya melaksanakan keadilan. Penghakiman hendaklah dengan data dan fakta yang shahih.

Diakhir ucapan baginda menyeru agar usaha-usaha melaksanakan undang-undang Islam difahami dan memohon dari allah memberi petunjuk dan hidayahNya.

1 ulasan:

NGINAP SRENGENGE @ SRENGENGE berkata...

ALHAMDULILLAH........Seronok bila pemimpin2 kita berwawasan sebegini.......Doakan Tuanku dalam penuh kecintaan Allah.

ALLAHUAKBAR