30 Disember 2009

Sajian Hari Ini : Asam Pedas Ikan Sembilang

12 Muharram 1431H
Email : mohd yusri selamat


Bahan-Bahan:
2 ekor ikan sembilang sederhana besar
1 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
1 cawan cili kisar
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
Garam dan gula
8 biji bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
1/2 camca teh halba*
1/2 inci belacan
3/4 camca teh lada hitam

Cara Menyediakan:
1. Ikan sembilang, dikerat2, cuci dan perap dengan garam dan jus limau nipis 10 - 15 minit. Cuci bersih dan toskan.

2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus, halia dan lengkuas dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Tuangkan air (anggaran 700ml) dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan daun kesom, kacau rata. Tambah jus asam jawa, perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar mendidih perlahan 3 - 4 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

1 ulasan:

lantoli berkata...

Sedapnya nie