19 Januari 2011

PM lupa ziarah jenazah Setiausaha Umno Cawangan Tenang

14 Safar 1432H.

LABIS, 19 Jan: Para petugas PAS dari Pahang terpaksa mengurus dan mengimamkan solat jenazah Setiausaha Umno Cawangan Felda Tenang yang meninggal dunia semalam apabila imam yang bertugas terpaksa meraikan kedatangan
Perdana Menteri ke tanah rancangan Felda itu.

(Gambar: Cikgu Normala Sudirman mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham ketika menziarahi jenazah Setiausaha Umno cawangan Felda Tenang, Abdul Latif Subhi, di masjid Felda Tenang tengahari semalam.)

Abdul Latif Subhi bin Mohd Din, 61, meninggal dunia selepas diserang sakit jantung dan darah tinggi yang melampau selepas menguruskan kedatangan PM ke Felda itu.

Namun, sehingga jenazah beliau selamat dikebumikan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak sempat menjenguk jenazah beliau walaupun masjid yang menempatkan jenazah itu hanya 50 meter dari padang tempat acara untuk Perdana Menteri diadakan.

"Jenazah itu berada di masjid sejak jam 10 pagi. Ia tidak diziarahi apatah lagi disembahyangkan oleh Presiden Umno yang datang ke situ,"kata seorang saksi kejadian itu pagi semalam.

Allahyarham Abdul Latif adalah bekas MP Tentera Darat dan pagawai Pertahanan Awam adalah pewaris Felda. Beliau meningalkan empat anak dan seorang cucu di samping balunya, Puan Maimunah Hindun.

"Suasana pilu dan terkilan menyelubungi keluarga Allahyarham apabila imam bertugas ada bersama meraikan Najib dan akhirnya jenazah disolatkan oleh sukarelawan PAS daripada Pahang selepas Zohor di masjid itu.

"Inilah akhlak kepimpinan Umno kepada ahlinya sendiri," kata saksi itu ketika menceritakan peristiwa ini.

Najib tiba di Labis dengan helikopter pada 9.30 pagi Selasa semalam. Sejak jam 10 pagi, jenazah Allahyarham ditempatkan di masjid itu untuk membolehkan Perdana Menteri menziarahinya kalau-kalau sempat.

Najib telah melawat Felda Chemplak Barat dan menyempurnakan majlis pelancaran Pusat Jalur Lebar Komuniti dan merasmikan gelanggang futsal di situ sebelum meluangkan masa bersarapan dengan warga peneroka.

Walaupun beliau dan rombongannya melintasi masjid Felda Tenang, tempat jenazah itu ditempatkan sejak jam 10 pagi, ia tidak langsung dipeduli, jauh sekali untuk disolatkan, dijenguk pun tidak sempat.

Sementara itu, Cikgu Normala Sudirman, yang diumumkan oleh PAS akan menjadi calonnya dalam pilihan raya kecil Tenang ini telah menziarahi jenazah Allahyarham jam 1.30 tengahari sebaik sahaja selesai solat Zohor.

Beliau mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham dan meminta semua keluarganya bersabar dengan dugaan dari Allah itu.

2 ulasan:

Qaseh Bonda berkata...

Dia lupa hadir tapi tak lupa menyumbang untuk perbelanjaan seisi keluarga... tapi kena ingat jangan mudah terpedaya dengan sumbangan mata duitan.

Bezanya kita orang melayu Islam tak payah nak bakar diri demi menukar pemerintah korupsi. Cukuplah dengan melihat kejadian ini menjadikan kebangkitan untuk sama2 bersatu hati. Rakyat tak rugi apa2 pun kalau bertukar pemerintah...bahkan berpeluang melihat semula suasana baru bila bulan di pagar bintang.

Takziah hamba pada keluarga Allahyarham. Sumbangan bakti Allahyarham semasa bertugas sebagai tentera darat, hanya Allah yang membalasnya. Semoga dengan pemergiannya membakar semangat baru buat kita dan khususnya para2 tentera dimana akhirnya pejuang2 seperti tuan2 hamba. Sekadar menghabiskan sisa2 hidup di tanah felda.

Marilah kita sama mengangkat pengorbanan insan ini

' Andai kata kami gugur semua, taburlah bunga diatas pusara, kami mohon doa, Malaysia berjaya!!'

Al Fatihah khusus pada askar2 yang sudah tiada yang seperti tidak pernah menabur jasa.

Awanama berkata...

Kalaulah Allahyarham meninggal dunia dalam perjuangan Islam... Moga para pejuang Islam istiqamah hingga akhir hayat.