07 Julai 2013

Kementerian Kesihatan Tunggu Bukti Saintifik Sebelum Haramkan Sisha, Rokok Elektronik


28 Syaaban 1434 H. [MOD] -


SEREMBAN: Kementerian Kesihatan sedang mengumpul lebih banyak bukti saintifik sebelum mengambil keputusan untuk mengharamkan atau mengadakan peraturan tentang sisha dan rokok elektronik.
Menteri berkenaan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, sebuah jawatankuasateknikal yang dipengerusikan pengarah Institut Perubatan Respiratori Datuk DrAbdul Razak Muttalif akan membuat kajian tentang kesan dua produk itu terhadapkesihatan, sebelum mengambil tindakan lanjut mengenainya.

"Mengenai sisha, bukti menunjukkan ia berbahaya, mungkin lebih bahaya daripada merokok.
"Oleh itu, langkah awal kami ialah mengklasifikasikan sisha sebagai produkberasaskan tembakau. Semua undang-undang dan peraturan berkaitan penggunaan tembakau mungkin akan terpakai terhadapnya (sisha)," kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri majlis konvokesyen Kolej Tafe di sini, Ahad.
Dr Subramaniam berkata bagi rokok elektronik pula, ada pihak berpendapatproduk itu kurang berbahaya daripada rokok dan boleh dijadikan langkah perantaraan untuk mengurangkan tabiat merokok.
Bagaimanapun, kata beliau, ada pula pihak yang mendakwa rokok elektronikboleh disalahguna dan oleh itu perlu diharamkan atau dikenakan peraturan.
"Oleh itu, kami akan buat keputusan berdasarkan bukti yang dikumpul jawatankuasa teknikal ini, sama ada hendak mengadakan peraturan mengenainya (sisha dan rokok elektronik) atau mengharamkannya terus," kata beliau. - BERNAMA

Tiada ulasan: