12 Julai 2010

Nik Aziz: Boikot media pro-BN jika permit tidak diperbaharui

28 Rejab 1431H.
Harakahdaily

KOTA BHARU, 10 Julai: Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat memboikot semua media pro-BN jika permit untuk akhbar pro-Pakatan tidak diperbaharui.

“Saya harap permit Harakah dan Suara Keadilan diperbaharui. Bagaimanapun, jika kedua-dua akhbar yang menjadi suara rasmi Pakatan ini tidak diperbaharui, saya cadangkan arahan rasmi dikeluarkan kepada pemimpin dan penyokong Pakatan agar mula memboikot media pro BN," kata beliau melalui laman komuniti Facebook hari ini.

Beliau dipercayai mengulas tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang sehingga kini tidak menyambung permit Harakah dan Suara Keadilan yang telah tamat tempoh.

Turut tamat tempoh adalah permit akhbar Rocket versi Bahasa Inggeris yang dimiliki oleh DAP.

Permit akhbar Harakah tamat pada 7 Julai lepas. Pada 5 Julai, Pemangku Ketua Pengarang Harakah, Taufek Yahya telah dipanggil mengadap lapan pegawai KDN di Putrajaya.

Pada 8 Julai lepas, KDN menghantar satu surat tunjuk sebab kepada Harakah kenapa tindakan tidak boleh dikenakan ke atas akhbar itu.

Pada 9 Julai, Taufek sendiri telah ke pejabat KDN di Putrajaya menghantar jawapan Harakah ke atas surat tunjuk sebab itu. Ia dijawab sendiri oleh Pengarah Urusan Harakah yang juga AJK PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaffar.

Kamarudin dalam kenyataannya berkata, Harakah akan diterbitkan seperti biasa kerana permohonan penyambungan permit sudah dibuat kepada KDN dan Harakah memang menunggu kelulusan permit itu.

Sementara itu, KDN memberikan amaran kepada PKR agar jangan menerbitkan Suara Keadilan kerana pihaknya tidak berpuashati dengan jawapan PKR ke atas isu 'Felda Bankrap".

Dalam kenyataannya, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan meminta KDN atau kerajaan mengambil pendekatan menyaman Harakah jika ada apa-apa kesalahan yang dibuat bukannya membatal atau menarik permit akhbar itu.

"Jika mereka rasa Harakah salah, mereka boleh saman dan memberikan bukti kesalahan Harakah jika ada," katanya.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kalau k'jaan mmbatalkan permit harakah bermakna demokrasi telah mati dan juga sbg petanda awal yg PRU ke 13 akan di adakan dalam masa terdekat, sbb itu k'jaan tak rakyat dapat berita sebenar. KDN berkuasa berbuat demikian sbb telah diberi kuasa tp jgn salah gunakan kuasa tapi percaya lah kalau mereka buat sedemikian rupa maka Allah berkuasa pula membalas ketidakadilan mereka umeeno beend di mana mereka akan sentiasa berantakan sesama sendiri dan akan berterusan sehingga PRU ke 13 nanti, kita lihat saja lah nanti.

Tanpa Nama berkata...

kan k'jaan akan saman Suara Keadilan di Mahkamah jadi biar mahkamah menentukan nya samada berita itu benar atau tidak. ini lah dia bila sesuatu itu dah berunsur politik susah lah di mana keadilan nya, spt kata MB kelantan Dato' Nik Aziz
kalau salah saman aje lah mengapa nak permit tak mahu di perbaharui!