21 Januari 2013

Penuntut Malaysia dibenarkan pulang

9 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

JAKARTA - Seramai 24 daripada 62 penuntut Malaysia yang ditempatkan sementara di Dewan Malaysia di Jakarta Pusat berikutan kejadian banjir di Jakarta, dibenar pulang ke rumah masing-masing di kawasan Tomang dan Roxy di Jakarta Barat apabila keadaan di kawasan penempatan mereka pulih seperti biasa.

Pengarah Pendidikan Malaysia (EM) Indonesia, Prof. Madya Dr. Juzhar Jusoh berkata, pihaknya telah memeriksa kawasan penempatan penuntut itu di Tomang dan Roxy pagi semalam dan bersetuju dengan pemintaan mereka untuk pulang.

"Jika tempat para penuntut itu banjir kembali, mereka masih boleh kembali ke Dewan Malaysia untuk menginap sementara," katanya ketika dihubungi di sini.

Juzhar berkata, rumah-rumah penuntut dari Universiti Trisakti itu sebenarnya tidak terjejas dengan banjir.
Namun, katanya, jalan-jalan akses ke rumah mereka yang dinaiki air menyebabkan mereka dipindahkan ke Dewan Malaysia.

Mengenai 38 penuntut Malaysia yang masih menginap di Dewan Malaysia Jakarta, mereka hanya akan dibenar pulang jika keadaan banjir di kawasan penempatan masing-masing dipastikan telah pulih.

Juzhar berkata Universiti Trisakti, di Jakarta Barat, yang turut dilanda banjir, mengisytihar cuti selama seminggu dan kuliah akan hanya disambung pada 28 Januari ini.

Kejadian banjir di Jakarta, sejak Selasa lalu, sehingga kini meragut 19 nyawa dan sebahagian daripada mereka meninggal dunia disebabkan kejutan elektrik apabila kediaman mereka dinaiki air. - Bernama


Tiada ulasan: