10 Disember 2007

Laporan Utusan Berat Sebelah.

Utusan Malaysia pada edisi hari ini ( 10 Disember 2007) dalam ruangan "Dalam Negeri" melaporkan bahawa Jabatan Kesihatan Kelantan mendapati masalah kesihatan mental di kalangan penduduk negeri ini semakin membimbangkan dan tidak boleh dipandang ringan. Pengarahnya, Dr. Mohd. Kamil Hassan berkata, pada tahun lepas sebanyak 11,828 pesakit mental mendapatkan rawatan di klinik-klinik kesihatan di negeri ini.

Persoalannya kenapa hanya Kelantan sahaja? Saya melihat inilah bukti yang pemberita Utusan Malaysia yang sebetulnya sakit mental dengan hanya melaporkan sesuatu yang berat sebelah. Tidak lain ini adalah usaha untuk memburukkan Kerajaan Kelantan yang satu-satunya di perintah oleh PAS dalam suasana Pilihanraya semakin dekat.

Merujuk kepada Laporan Utusan Malaysia pada 23 November yang lepas dilaporkan :"Sebanyak 16 peratus atau tiga juta daripada 26 juta penduduk di negara ini disahkan mengalami sakit mental dan jumlah ini adalah sesuatu yang membimbangkan, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek. Katanya, penemuan data terbaru Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan bagi tahun 2006 mendapati kes gangguan mental di kalangan rakyat Malaysia meningkat sebanyak hampir 6 peratus berbanding kajian yang dijalankan 10 tahun lepas."

Fakta ini sangat mendukacitakan kan memandangkan ianya boleh dianggap sebagai suatu malapetaka kepada negara kita. Bayangkan 16 pratus atau 3 juta dari 26 juta rakyat yang berpenyakit mental. Apa sudah jadi?Berdasarkan kenyataan Menteri Kesihatan di atas berarti dari jumlah yang berpenyakit mental sebanyak 3 juta di bahagi dengan 14 negeri, puratanya sebanyak 214,285 orang bagi setiap negeri untuk tempoh 10 tahun. Berarti purata untuk setahun sebanyak 21,428 orang.

Ini membuktikan bahawa jumlah yang berpenyakit mental di Kelantan masih kecil dari purata sebenar iaitu cuma 11,828 orang sahaja. Sekali gus mengesahkan keadaan yang belaku di 13 negeri yang lain lebih membimbangkan dan memerlukan pendedahan segera. Pastinya negeri tersebut adalah dibawah pentadbiran kerajaan BN.

Inilah kesan yang sangat nyata dari kedegilan BN dan UMNO untuk menggunakan Islam sebagai dasar dan panduan dalam pemerintahan yang dijalankan sejak 50 tahun yang lepas. Mereka lebih mementingkan dunia semata-mata berbanding akhirat yang akan pasti kita tempuh.Sebagai seorang yang beriman kita hendaklah yakin bahawa dengan acuan agama Islam tentu akan melahirkan rakyat yang bersih jiwa dan mentalnya. Mustahil melahirkan rakyat yang mendapat gangguan mental. Sepatutnya Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan walaupun mungkin pahit mesti memuji kejayaan Kerajaan Kelantan yang dapat membendung rakyatnya berpenyakit mental dengan usaha yang dilakukan Kerajaan PAS selama ini.

Islam cuma menjadi momokan dan tempelan sahaja, apa lagi Islam hadhari yang ada had dan hari nya sahaja. Suatu masa mereka boleh melakukan masiat, satu masa boleh jadi imam sembahyang. Gelagat ini memualkan kita. Sesudah itu segalanya seolah nampak halal dalam negara kita, judi, arak, zina, skandal, rasuah dan macam-macam lagi. Membenarkan slogan MALAYSIA BOLEH.

Laporan tersebut menyebut sebanyak 20.3 pratus adalah remaja di bawah umur 16 tahun. Keadaan ini pada hemat saya disebabkan oleh tekanan kepada remaja dalam beberapa hal termasuk dalam mengejar kejayaan sijil semata-mata. Dalam banyak hal kesan dari pendidikan Islam yang diterapkan seolah syarat dibibir mulut sahaja.

Ditambah pula dalam 5 tahun terakhir, hampir semua yang terlibat dengan institusi pendidikan mengalami gangguan mental dengan satu program iaitu mengajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris. Semuanya nya dikursuskan terutamanya guru yang ditugaskan mengajar, sampai ada yang tak tidur malam.Sebaliknya yang sakit mental tiba-tiba tidak sakit mental lagi, siapakah mereka? mereka tidak lain adalah kroni-kroni yang dapat limpahan banjir projek untuk melaksana program ini, berbilion ringgit dibelanjakan wang rakyat. Dari LCD, skrin, Lektop dan lainnya semua kena beli baru.

Tiba-tiba seolah-olah ikan keli telah bersisik, mereka juga yang telah mencadangkan Bahasa Melayu digunakan kembali untuk mengajar dua matapelajaran tersebut dengan berbagai alasan. Demikianlah perangai pemimpin BN yang "bodoh tidak boleh diajar, cerdik tidak boleh diikut"

Hanya Jauhari yang mengenal maknikam. Sudah tiba masanya rakyat menghukum mereka secara total. Kelemahan mereka tidak boleh diperbaiki dengan mengubah pemimpim tetapi menolak semuanya. Seperti perbandingan sebuah kenderaan yang tidak berjalan betul tidak selesai dengan menukar pemandunya tetapi dengan menukar dengan kereta baru.

Kita mencabar Utusan Malaysia dan Kementerian Kesihatan juga menyiarkan fakta seluruh perincian melibatkan negeri lain sesuai dengan fakta yang dikeluarkan oleh Menteri Kesihatan.

Tiada ulasan: