25 Mei 2008

PM perbodohkan rakyat Malaysia ?

Pertikaian mengenai status Pulau Batu Putih yang berlarutan selama 28 tahun akhirnya diputuskan hari ini oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini dengan menyerahkan kedaulatan pulau tersebut kepada Singapura.

Dalam penghakiman kira-kira sejam 45 minit itu, ICJ turut memutuskan bahawa Middle Rocks yang terletak kira-kira 0.5 batu nautika di selatan Pulau Batu Putih menjadi milik Malaysia manakala status satu lagi bentuk maritim iaitu South Ledge akan menjadi milik negara di perairan mana pulau itu terletak.

Itulah keputusan mengejutkan dan yang memeningkan kepala rakyat negara malaysia yang cintakan kedaulatan walaupun seinci tanah milik negara kita pantang jatuh ke tangan negara asing.

Namun menyedih, rasa marah dan seolah diperbodohkan oleh PM, katanya dengan mudah dengan meminta semua rakyat Malaysia terutama penduduk Johor menerima keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memutuskan Pulau Batu Putih milik Singapura. Mudah untuk diucapkan namun pahit kenyataannya.

Realitinya Tun Dr. mahadhir (TDM) saya jangka dapat mencium lebih awal keputusan yang akan diumumkan. Oleh itu saya berpandangan keputusan beliau keluar dari UMNO beberapa hari lepas, adalah didorong atas rasa malu dan tidak bertanggung jawab dengan keputusan "bodoh" ini.

Lemah dan tidak bermayanya Pak Lah terbukti sudah dalam banyak hal, batu putih adalah bukti yang sangat jelas.

1 ulasan:

Juraimi Zainal berkata...

Dr'

Bukan saja kecewa, tapi KALAH TERUK.. 12-4 (Macam pasukan bolasepak S'pore-14 dan M'sia-2). Yg menang tu 15-1. (Mawi - 15juta Undi, Taufik Batisha-1Juta Undi, AF-Msia/Spore).

MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI, perumpamaan yg paling sesuai.

Inilah perjuangan pemimpin2 UMNO selama 62 tahun. Dulu bagi Temasik.. Baru-baru ni bagi 5+1.. Esok WPI lak..

Mana lawyer2 pendekar dan sejarawan negara, lulusan Oxford ker..