10 Januari 2009

Exco Perak mula guna Camry ganti Perdana

IPOH 9 Jan. — Anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Perak hari ini mula menggunakan kereta Toyota Camry 2.4 berwarna hitam menggantikan kereta nasional Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, pembelian sejumlah 16 kenderaan berkenaan bernilai kira-kira RM2.56 juta dibuat secara tender terbuka oleh jabatan tender kerajaan negeri.

“Pada hari ini kita terima sembilan buah yang akan digunakan oleh Exco dan pegawai kanan. Baki kenderaan tujuh lagi akan dibekalkan secara berperingkat berdasarkan stok yang ada,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sebelum ini pelbagai kritikan dibuat oleh pelbagai pihak kerana tidak mahu kerajaan negeri membazirkan wang rakyat bagi pembelian kenderaan itu berikutan pimpinan utama negeri yang diterajui parti DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini meuar-uarkan penjimatan wang dan ingin menjadikan kebajikan rakyat sebagai keutamaan.

Pembelian Toyota Camry bagi meggantikan Proton Perdana yang dianggap telah uzur itu merupakan suatu langkah yang bijak dan ternyata menyelamatkan resiko yang akan dihadapi untuk menyelaggara Proton Perdana yang telah mencecah umur 5 tahun itu.

Selain itu media hendaklah memberitakan secara adil mengenai pembelian kereta ini termasuklah memberitakan Kerajaan Negeri Terengganu juga telah membeli sebanyak 14 buah kereta Mercedes Benz Kompressor dengan nilai RM 245,000 sebuah dengan jumlah pembelian RM 3.43 Juta.

Selain itu keadaan yang lebih membazir dilihat bila rumah untuk kediaman rasmi Perdana Menteri, Sri Perdana hanya disewa dengan sebanyak RM4.15 juta setahun atau RM345, 833.33 sebulan dari Putrajaya Holding. Manakala Kos menyelenggarakannya RM1.89 juta setahun atau RM158,051.40 sebulan.

Kediaman Timbalan Perdana Menteri ,Seri Satria pula disewa dengan harga sebanyak RM2.74 juta setahun atau RM228,333.33 sebulan dan kos penyelenggaraannya adalah RM94,156 sebulan.

Akibatnya kerajaan menanggung RM27,545 sehari untuk membayar sewa dan menyelenggarakan kedua-dua istana pemimpin negara ini.

Semuga isu pembelian kereta ini tidak menjadi perkara yang diperbesarkan lagi malah akan menjadi ikutan kepada semua kerajaan Pakatan Rakyat negeri yang lain.

Terdahulu, seawal 10 pagi tadi kereta Toyota Camry yang pertama dilihat memasuki bangunan pentadbiran kerajaan negeri di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini dengan nombor pendaftaran AFD 33 dan disusuli yang lainnya dibawa masuk secara berperingkat oleh pengedar UMW Toyota ke kawasan letak kereta berbumbung di bangunan berkenaan.