26 Julai 2009

Aku mencintaimu, Ya Rasulullah ....

Ummu Waheedah


Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera kepada semua….moga kita semua sentiasa dalam redaNya..

Apa khabar semua? Apa khabar iman kita? Meningkat atau menurun? Sama-samalah kita berusaha untuk selalu meningkatkannya.

Alhamdulillah, baru-baru ini penulis berkesempatan melawat Rumah Wilayah Kuala Lumpur di Hayyu Sabie’, Cairo, Egypt….di sana berlangsung SEDEKAD 09( kalau tak silap, sambutan ulang tahun 10 tahun rumah KL..wallahu a’lam)…di sana ada bazar, pameran dan pelbagai lagi aktiviti menarik yang disediakan untuk semua.

Untuk makluman semua, pada cuti musim panas ini(Julai-September ), kebiasaanya rumah-rumah negeri di Mesir akan membuat rumah terbuka untuk dilawati oleh segenap pelajar Malaysia di Perlembangan Nil ini…

Jadi pada program SEDEKAD itu, ada disediakan pameran Sirah Nabawiyah yang dinamakan Haneenul Habib yang bertemakan ”On The Pace of Prophet” dan penulis pun singgah la ke situ..

Selepas habis round di pameran tersebut, inilah yang berjaya penulis kutipkan untuk berkongsi di dalam wordpress ini….

Bismillahirrahmanir rahim…
Jawablah dengan seikhlasnya dari hati…

1. Rasulullah sentiasa menyebarkan salam dan bermurah dengan senyuman. Anda?
2. Rasulullah beristighfar 70X sehari. Pernahkah anda walau hanya 30X?
3. Rasulullah berpuasa Isnin dan Khamis. Anda pula?
4. “Salahkah aku menjadi hambaNya yang bersyukur? Rasulullah mendirikan qiamullail sehingga bengkak kaki. Anda bagaimana?
5. Adakah Rasulullah idola terbaik anda? Mengapa?
6. Pernahkah anda menitiskan air mata ketika membaca sirah Baginda?
7. Baginda rindu untuk berjumpa dengan ikhwannya(yakni kita) sebelum wafat. Adakah anda pula rindu untuk bertemu dengan Baginda?
8. Adakah anda telah melakukan sesuatu untuk Rasulullah? Jika ya, sebutkan.
9. Adakah anda merasakan sudah betul-betul cukup mencintai Baginda SAW?
10. Seandainya berpeluang berjumpa Baginda, apa yang anda lakukan?


Macam mana, boleh jawab? Bagi diri penulis, masih banyak lagi yang perlu diri ini perbaiki dalam mencintai Rasulullah…

Masih banyak lagi sirah Nabi yang penulis terlupa…
Masih banyak lagi hadis yang belum diri ini hafal dan amalkan…
Masih banyak lagi sunnah Rasulullah yang sering penulis tinggalkan…
Allah..lemahnya diri ini..Maafkan aku, Ya Rasulullah…

Antara sabda Nabi s.a.w:-
“Wahai umatku, temu janji kita bukanlah di dunia ini…temujanji kita adalah di kolamku nanti di syurga..”
Ya Allah, kalau beginilah rasa sakitnya mati, maka kau timpakanlah rasa kesakitan mati seluruh ummatku kepada diriku ini…(Doa Nabi ketika Izrail menarik roh Baginda SAW dari jasadnya namun tidak diperkenankan oleh ALLAH )
Marilah bersama kita cuba sedaya upaya untuk mengamalkan 7 Sunnah ini,

1. Tahajjud, kerana kemulian seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.
2. Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari.
3. Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh.
4. Jaga solat dhuha, keran kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
5. Jaga sedekah setiap hari.
6. Jaga wudhu’ terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.
7. Amalkan istighfar setiap saat.

Akhir kata, moga kita lebih berusaha dalam mencintai Rasulullah S.A.W.

Ya Allah, tumbuhkanlah rasa cinta kami kepada Rasulullah dan berikanlah kekuatan kepada kami untuk mengamalkan segala sunnahnya dan menyampaikan risalah ini kepada orang lain…Ameen Ya Rab !

1 ulasan:

Mahasiswa Malaysia berkata...

SALAM GENG2 YB....

Ni nk minx tlg u'll bongkar disebalik FACEBOOK yg menjadi kegilaan remaja sekrg, bahkan media2 massa n etc......NI ana attactkn sme info yg ana dpt utk tindakan selanjut YB..TQ


Tahukah anda bahawa Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008? Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari.
Tahukah anda bahawa pengasas Facebook , iaitu Mark Zuckerberg dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County , New York ?
Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg semasa menuntut di Universiti Harvard telah menggodam laman sesawang universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka? Maka, adakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya?
Tahukah anda bahawa Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara 'tokoh paling berpengaruh dunia 2008â?², iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama?
Tahukah anda bahawa majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008? Na mun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1..5 billion.
Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi) ?Sedikit Info tentang AEPi:

1) Diasaskan untuk membantu lelaki Yahudi mencari pasangan Yahudinya.
2) Ia juga bertujuan untuk mengekal dan menguatkan hubungan sesama Yahudi diperingkat sekolah tinggi dan di bidang pekerjaan nanti...
3) Mengekalkan idealisme Yahudi supaya terjaga di sudut nilai, etika, dan menyiapkan peserta untuk menjadi pemimpin negara dan organisasi Yahudi pada masa depan dan dalam pelbagai lapangan bidang profesional.
4) Mark Zuckerberg termasuk dalam senarai alumni AEPi yang masyhur namanya .
5) AEPi berkait secara langsung dengan Israel melalui Ikatan Inisiatif Israel
6) AEPi sangat berkait rapat dengan kebanyakan pertubuhan Yahudi/Zionis antarabangsa seperti AIPAC , Hillel , Israel on Campus Coalition , Aish HaTorah , Chabad on Campus , Hasbara Fellowships , B'inai Brith International , Shaare Zedek , Chai Lifeline , Holocaust Museum , dan Gift of Life .
Dan tahukah anda bahawa keuntungan Facebook datang daripada iklan-iklan yang dipapar. Semakin banyak pengguna dan pengunjung Facebook , maka semakin banyak pulalah keuntungannya. Pergi ke manakah pula semua keuntungan tersebut?
Persoalan paling besar di sini ialah, adakah keuntungan besar yang diperolehi oleh Facebook turut digunakan untuk membiayai dana perang Israel menentang umat Islam di Gaza, Palestin dan umat Islam di seluruh dunia?

Korang Masih Nak Guna Facebook Semata Mata Untuk Usha Awek2 Cun?!! Fikirkanlah. .

Setiap Sen Yang Kit a Berikan Pada Mereka Akan Mengalirkan Darah Saudara Kit a Setitik .


Aku tak laa baik sangat. Semayang pun selalu miss. Tapi aku Boikot dan Tinggalkan Facebook sebab aku anggap diorang sebagai saudaraku sendiri. Aku tak sanggup tengok saudaraku diseksa sedemikian rupa. Aku masih ada perikemanusiaan.
p/s- Artikel pasal Mark Zuckerberg dan Facebook aku ambil bulat2 dari Sejarah2U
so..kepada saudara muslimin muslimat..tolong war2kn perkara ini!!!!!!