02 Januari 2010

Turunkan BN untuk elak barang naik.

15 Muharram 1431

Hadiah paling istemewa kepada seluruh rakyat Malaysia pada hari ini tidak lain ialah dengan kenaikan harga runcit gula sebanyak 20 sen sekilogram kepada RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak mulai 12 tengah malam tadi.

Alasan yang diberikan seperti yang diumumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata, ialah berikutan kenaikan harga gula mentah dunia. Beliau mengumumkan kenaikan tersebut di di Putrajaya hari kelmarin namun isu ini telah hangat diperkatakan dan keputsannya telah diketahui oleh banyak pihak sebelum ini.

Memang benarlah kata banyak pihak bahawa slogan "rakyat didahulukan, prestasi diutamakan" adalah suatu realiti yang memang berlaku dan sekali ini rakyat sekali lagi didahulukan untuk tahun 2010 dengan terpaksa menaggung kenaikan harga barangan perlu tersebut.

Selain itu benarkan slogan BN adalah menefistasi dari Barang Naik yang akan ditanggung oleh rakyat selagi mana BN memerintah Malaysia.

Hampir tidak ada rakyat Malaysia yang tidak terlibat dengan gula, walaupun dia mengidap diabetis namun pengambilan gula cuma dikurangkan pengunaannya namun dia masih memerlukan gula.

Kerana itu kenaikan harga gula saya andaikan hadiah yang tidak semanis barangan itu untuk tahun 2010 kepada semua rakyat Malaysia. Tambahan pula kenaikan harga gula akan memberi kesan kepada kenaikan harga barangan lain yang beraskan kepada gula pada masa akan datang.

Oleh itu bagi sesiapapun rakyat Malaysia yang cintakan keadilan dan kemakmuran ekonomi rakyat yang patut terbela, mestilah memberikan peluang kepada Pakatan
Rakyat untuk menduduki Putra Jaya bagi menggantikan peranan BN yang sekian lama telah mengkhianati amanah dan mandat rakyat.

Sesunggunya untuk mengelakkan harga barang naik, BN mestilah diturunkan secepat mungkin.

5 ulasan:

david ahmad muniandy berkata...

dengan tajuk di atas bagi kaum cina bukan islam sudah buat pertaruhan judi. kalau bn menang si A menang duit dan si B kalah.

david ahmad muniandy berkata...

raja gula tan sri robert kuok lah yang simpan stok gula dan naik turun harga dialah yang buat helah...bukankah AP gula dia yang pegang....kalau silap tolong betulkan.

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya pimpinan najib sengaja merancang menyusahkan rakyat

yes berkata...

Saya memang tak setuju dengan kenaikan harga barang, tetapi benarkah jika BN turun harga barang tak naik.

Pati parti politik mestilah bercakap secara rational, jangan buat kenyataan yang tak dapat dikotakan. Rakyat tak mahu dengan janji janji kosong, dah puas di kelentong oleh BN, tak kan PR pun nak kelentong juga.

Dengar khabar sekarang gula di pegang oleh Syed Albukhari?

Tanpa Nama berkata...

harga gula naik, petrol naik, insuran kereta motor naik, harga barang-barang naik....jadi kita tunggu je bila kiat yang jadi hakim pada PRU 13 nanti.