22 Julai 2010

Perpaduan: Jangan terperangkap politik murahan Umno

9 Syaaban 1431 H
Oleh: Zulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 21 Julai: PAS menyeru seluruh umat Islam dan orang Melayu supaya tidak terperangkap dengan agenda politik murahan Umno yang memukul gendang perpaduan.

“Inilah agenda Umno pada setiap kali sesak nafas mereka akan meminta 'oksigen' dari PAS,” ujar Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang bijak membuat bacaan politik bahawa kuasa politik Melayu Umno akan hilang.

Katanya, kenyataan mufti itu menambahkan lagi keyakinan bahawa PAS mengambil tempat Umno dan memberi harapan baru kepada umat Islam dan bangsa Melayu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menegaskan bahawa tanpa Umno umat Islam dan bangsa Melayu mampu berdiri megah dan gagah untuk muncul dengan kuasa baru politik bersama semua kaum di bawah payung Pakatan Rakyat.

“PAS menyeru seluruh umat Islam dan orang Melayu untuk bersama menyertai PAS bagi memikul tugas baru untuk meletakkan kembali Melayu dan Bumiputera pada landasan yang betul dan membangunkan Malaysia bersama semua kaum sebagai warganegara Malaysia yang bertanggungjawab,” ujarnya.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa PAS tidak akan bekerjasama dengan Umno yang menjadi sekutu zionis Yahudi.

Menurutnya, Umno secara jelas melalui pemimpin utamanya yang menguasai Kerajaan Malaysia telah melantik syarikat perunding APCO Worldwide yang merupakan proksi kepada gerakan zionis antarabangsa yang menjaga kepentingan politik Israel dan Amerika sebagai penasihat Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN).

“Perbuatan ini satu pengkhianatan kepada perjuangan umat Islam dan rakyat Palestin,” tegasnya.

Katanya lagi, Kerajaan Umno BN juga menjalinkan hubungan perdagangan secara rahsia dengan negara haram Israel dan membantu memperkukuhkan ekonomi rejim zionis Israel.

Ini, ujarnya dibuktikan dengan berlabuhnya kapal dagang milik Israel di Pelabuhan Klang baru-baru ini serta keputusan kabinet yang membenarkan hubungan dagang dengan Israel dibuat secara rahsia.

PAS, tegasnya sekali-kali tidak akan mengkhianati perjuangan umat Islam dan rakyat Palestin.

Beliau menambah, PAS kesal dengan tindakan kerajaan Umno BN yang menikam dari belakang ke atas umat Islam dan rakyat Palestin.

Baginya, bantuan dihulur untuk rakyat Palestin tetapi dalam masa yang sama membantu pengukuhan ekonomi negara haram Israel.

“PAS akan terus memperkukuhkan hubungan dan kerjasama dalam Pakatan Rakyat bagi membina Malaysia baru dan terus melindungi Islam dan apa sahaja yang berkaitan dengan Melayu dan Bumiputera yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan, di samping menjamin hak semua kaum turut dilindungi dengan menjadikan prinsip keadilan sebagai teras pembangunan sesuai dengan Islam sebagai agama pembawa rahmat seluruh alam,” katanya.

Harakahdaily/-

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saya harap teori harusani yang menyatakan politik Melayu akan hilang, ada kebenarannya tetapi bukan politik Melayu Malaysia, sebenarnya politik umnoapco kerana diambil aleh oleh Melayu PAS yang berteraskan Islam insha Allah.

Kalau benar bagai diramal,saya mencadangkan agar muftilah orang yang diharapkan untuk mengendalikan 'pengkebumian' nya, bermula mandi, kapan,kebumi ,talkin dan tahlilkan. Saya yakin tugas ini telah pun dimulakn oleh harusani untuk menyuntik racun kedalam jasad umno agar 'segerakan' pemergiannya dengan cara membangkitkan ketuanan melayu dan mencemuh serta memperkecilkan PR.

Orang Melayu jangan bersedih dengan kehancuran umnoapco, kerana pengkhianatan dan penzalimannya kepada kita (rakyat) sudah melampau, apa saja yang pemimpin umnoapco lakukan tidak mengambil kira kepentingan rakyat keseluruhannya.

Tanpa Nama berkata...

jgn dilayan sgt isu perpaduan ini...barisan kepimpinan harus berwaspada dalam memberi respon tentang isu perpaduan dengan UMNO ini..UMNO hanya ingi mencari kelemahan di pihak PR shaja...ini boleh diputar belitkan oleh mereka di media pro BN dan boleh mempengaruhi orang melayu yang berada di pedalaman...jadi pihak PR mesti bekerja kuat bg memberi penerangan di felda-felda terutamanya dan di perkampungan nelayan...agar mereka memperoleh berita yang benar dan tepat..UMNO semakin nazk sekarang...awas dengan perangkap UMNO ini...