28 November 2010

Isteri tak pandai masak vs suami tidak boleh jadi imam !

Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya disuruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya disuruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

"Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

"Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan menyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

Ms Syariffanor Hisham
Department of Computer Science
University of York
Heslington, York
United Kingdom

6 ulasan:

eni berkata...

suka dgn artikel ni..
mohon jasa baik utk ambil idea ni utk post kt blog sy..
supaya kaum2 adam dluar sana sedar..

Tanpa Nama berkata...

Jadi imam tak payah lah kena terror.. Yang penting perkara rukun dalam solat tu. Bacaan surah dalm solat pun biarlah yang sederhana. Kalau nak panjang tu masa mengaji takpe la. Wanita kenalah tahu memasak serba sedikit supaya rapat hubungan keluarga sebab makan bersama di rumah. Kalau tak pandai tapi mampu bolehlah gajikan tukang masak kat rumah.

ifa berkata...

Salam .. nak minta izin dari empunya bog untuk muatkan entri ni dalam blog saya.. moga kita sama2 dapat manfaat dari cetusan minda yang menginsafkan ini..amin

ifa berkata...

Salam .. nak minta izin dari empunya bog untuk muatkan entri ni dalam blog saya.. moga kita sama2 dapat manfaat dari cetusan minda yang menginsafkan ini..amin

ifa berkata...

Salam .. nak minta izin dari empunya bog untuk muatkan entri ni dalam blog saya.. moga kita sama2 dapat manfaat dari cetusan minda yang menginsafkan ini..amin

Tanpa Nama berkata...

ha ha ..isteri saya masa mula kahwin pun tak berapa pandai memasak (orang berkerjaya lah katakan)..sikit sikit pun nak kena kol mak di kg mintak panduan. tapi berkat rajin akhirnya jadi pro dan anak anak pun puji.

masa mula mula kahwin pun solat sendiri sendiri ..ada lah dalah setahun dua . pastu satu hari Isteri letak sejadah didepan suruh jadi Imam. Bukan tak biasa ..diofis pun pernah jadi Imam. tapi saya tahu isteri lebih terror dlm bab agama ni. Tapi itu lah kalau kita belajar dan istiqomah ..akhir nya jadi pandai juga.

Sekarang dah ada anak lima dan dan besar besar ..solat jemaah menjadi perkara penting didalam keluarga kami ..kalau hari kerja setidak tidaknya Maghrib dan Isya mesti kena jemaah... alhamdulillah. Terima kasih pd isteri yg memberi motivasi....