18 Julai 2011

Nazri: Terpulang pada SPR untuk babitkan wakil NGO

16 Syaaban 1432H. [MOD] -

Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia sedia menerima sebarang cadangan daripada pelbagai pihak termasuk membabitkan perwakilan NGO bagi menambah-baik kecekapannya demi mengelakkan kebimbangan sistem pilihan raya itu dibawa ke jalanan.

“Kita terbuka dengan mana-mana cadangan tetapi terpulang kepada SPR kerana SPR adalah badan yang bebas,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz pada sidang akhbarnya hari ini.

“Jika ia adalah okay dengan mereka, maka mereka (SPR) boleh berunding dengan kerajaan. Seperti mereka (NGO berkenaan) berjanji, tidak akan ada lagi demonstrasi jalanan.”

Ribuan rakyat turun ke jalanan di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara ini dan mendakwa proses pengundian sekarang bukan sahaja tidak telus tetapi ada kalanya ditipu.

Perhimpunan BERSIH 2.0 itu dianggotai gabungan 62 NGO yang mahu pilihan raya yang bersih dan adil.

Bagaimanapun kerajaan bertindak tegas dengan menghambat bukan sahaja penganjur perhimpunan itu tetapi juga penyokongnya. Ramai yang ditangkap dan tidak kurang pula yang mengadu polis mengasari mereka semasa hari perhimpunan itu.

malaysiakini/-

Tiada ulasan: