06 Jun 2012

DVD haram bernilai RM2 juta dirampas

16 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Sebuah gudang yang menjadi stor menyimpan cakera video digital (DVD) cetak rompak bagi memenuhi permintaan tinggi di Lembah Klang diserbu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya, malam kelmarin.

KPDNKK merampas 200,000 keping cakera video digital (DVD), dianggarkan bernilai RM2 juta dalam serbuan di Jalan PJU 1A/15 Taman Perindustrian Petaling Jaya.

Ketua Pasukan Petugas Khas Bahagian Penguat kuasa KPDNKK Fahmi Kasim berkata, ketika serbuan, tiada sesiapa di premis itu.

Sindiket yang aktif sejak enam bulan lalu menjadikan bangunan dua tingkat berkenaan sebagai stor membungkus semula DVD sebelum mengedarkannya.

Fahmi berkata, hasil maklumat awam dan risikan sejak dua bulan lepas, sepasukan tujuh anggota penguat kuasa menyerbu premis berkenaan pada jam 8 malam.

"Anggota penguat kuasa terpaksa memecahkan pintu sebelum dapat masuk ke dalam premis. Dipercayai, kesemua DVD pelbagai tajuk ini disalin semula (copy movie) di tempat
lain sebelum dibawa ke stor ini untuk dibungkus semula. Tiada DVD lucah yang dirampas," katanya.

Kes disiasat mengikut Akta Hak Cipta 1987 dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM20,000 bagi setiap satu salinan, dan minimum RM2,000
atau penjara lima tahun atau keduaduanya sekali.

Sinar Harian

Tiada ulasan: