28 Februari 2013

Manifesto Pakatan jamin keadilan, kesejahteraan & kesaksamaan rakyat

fizi
17 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 28 FEB: Tawaran Manifesto Pakatan Rakyat demi menjamin keadilan, kesejahteraan dan kesaksamaan rakyat jelas pendekatannya dan kukuh pelaksanaannya, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

Ahli Jawatankuasa Manifesto Pakatan Rakyat itu berkata, Manifesto Rakyat menggariskan program dan dasar khusus yang akan dilaksanakan Pakatan Rakyat di tampuk pemerintahan Putrajaya kelak.
Beliau berkata, Manifesto Rakyat melakarkan masa depan yang lebih cerah, penuh dengan harapan dan aspirasi rakyat.

“Manifesto Rakyat adalah cernaan dan hasil rundingan dengan segenap lapisan masyarakat. Kita yakin Malaysia berhak melakar masa depan yang lebih baik. Kita yakin rakyat Malaysia mampu pergi lebih jauh dari imaginasi sekarang. Kita yakin rakyat Malaysia wajib mendapat yang terbaik dari kerajaannya,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, Pakatan adalah sebuah kerajaan yang amanah dan tunjang pentadbiran Pakatan adalah tata kelola yang baik berteraskan prinsip moral dan nilai sejagat.
menifesto pakatan rakyat 2013“Hasilnya limpahan kekayaan negara dapat diagih dengan lebih adil dan berkesan. Mutu dan taraf hidup rakyat terbanyak akan dipertingkat,” kata beliau.

Rafizi berkata, rekod pentadbiran negeri Pakatan Rakyat menjadi bukti iltizam untuk terus membina kerajaan yang amanah demi memakmurkan rakyat.

Jelasnya, Pakatan juga merakyatkan ekonomi dan hasilnya jutaan penduduk Malaysia menikmati agihan kekayaan negara pada kala kekuatan kewangan negeri-negeri yang ditadbir terus digandakan.
Menurut Rafizi, Pakatan turut membudayakan amanah di dalam pentadbiran.

“Amalan rasuah dicegah dan laba dari pentadbiran beramanah ini disalurkan kembali untuk menjana kemakmuran rakyat,” katanya.

Tambah beliau, Pakatan mendepankan rakyat apabila dasar-dasar yang diperjuangkan menjunjung aspirasi rakyat terbanyak dan menentang kepentingan penguasa elit dan kroni mereka.

“Pakatan menobatkan rakyat sebagai tuan tanah air pusaka ini. Ruang kebebasan dan suara rakyat dihormati. Hak rakyat tidak kira latar belakang dan miskin kaya diambil kira dalam setiap pertimbangan. Penghapusan undang-undang zalim yang memijak ketuanan rakyat menjadi darah daging perjuangan,” jelasnya.

Rafizi berkata, Malaysia yang ditadbir secara amanah dan rakyat yang makmur kehidupannya akan melahirkan sebuah masyarakat yang bermaruah.

“Masyarakat bermaruah adalah masyarakat yang yakin dengan asal-usulnya, berpegang dengan prinsip agama dan nilai sejagat yang membela pihak benar dan menentang yang zalim, saling percaya akan hubungan persaudaraan setiap insan, gigih berusaha memperbaiki diri, yang kuat membantu yang lemah tiada yang terpinggir, berlumba-lumba mengagungkan budaya ilmu dan istiqamah pada usaha amar ma’aruf nahi mungkar,” kata Rafizi.

Manifesto Rakyat digubal berdasarkan empat tunggak utama – Rakyat Bersaudara, Ekonomi Rakyat, Kesejahteraan Rakyat dan Kerajaan Rakyat.

keadilandaily/-

Tiada ulasan: