02 Julai 2010

Detik Dagu Matador Ditusuk Tanduk Lembu

18 Rejab 1431 H
Oleh: Shah Bundy

Sehari selepas matador terkenal dari Sepanyol, Julio Aparicio menunjukkan kehebatannya dengan memotong telinga dua ekor lembu-lembu jantan yang ditewaskannya, seekor daripada lembu jantan telah dapat membalas dendam dengan menikam matador itu dengan tanduknya menembusi kerongkongnya dan keluar ke mulutnya.

Matador Sepanyol, Julio Aparicio dirodok oleh seekor lembu jantan semasa satu laga lembu San Isidro Feria di arena laga lembu Las Ventas di Madrid.

Aparicio memegang mantel merahnya dan pedang terhunus keluar dia cuba untuk menjatuhkan binatang seberat 1,100-pound dinamakan Opiparo. Ketika matador hilang keimbangannya lembu jantan itu berupaya menusuk tanduknya pada matador.

"Tanduk melalui lidah dan menembusi lelangit, mematahkan tulang rahang atasnya", menurut laporan pasukan medik yang merawat Aparicio selepas kemalangan ngeri memberitahu AFP di Madrid.

Matador kelahiran Seville, yang berasal dari sebuah keluarga matador terkenal, berada dalam keadaan kritikal tetapi dijangka dapat bertahan semalam.

2 ulasan:

hafiz syafiq berkata...

kan dah dapat balasan...izinkan saya copy artikel ini...tq yb

Tanpa Nama berkata...

Hambik kau...! Pepatah mengatakan bodoh macam lembu bukan boleh digunakan sepanjang masa dan tempat. Setakat dagu dan tulang rahang apa ada hal berbanding dgn berpuluh mungkin beratus lembu yg kau potong telinga dan bunuh. Bodoh macam lembu patut ditukar jadi bodoh macam matador!