12 November 2010

Masjid Huaisheng Guangzhou

04 Zulhijjah 1431 H

Masjid Huaisheng yang dibina pada tahun 627, iaitu pada zaman Dinasti Tang merupakan salah sebuah masjid yang awal dibina setelah agama Islam tersebar di tanah besar China.

"Huaisheng" bermaksud peringatan Nabi dalam bahasa Mandarin. Nama ini diberikan sebagai memperingati pengasas ajaran Islam, Nabi Muhammad.

Masjid ini mempunyai keluasan kira-kira 3,200 meter persegi. Seni bina bangunan masjid ini menggabungkan unsur klasik China dan ciri-ciri Arab. Ketika memasuki pintu masjid ini, terdapat bangunan bernama Bangunan Menikmati Bulan.

Walaupun bangunan yang dibina semula pada tahun 1695 ini tidak berapa besar, tetapi ia kelihatan begitu cantik jika dilihat dari jauh. Dua serambi yang panjang terletak di kedua-dua belah Bangunan Menikmati Bulan. Di dalamnya terdapat kira-kira 10 buah batu bersurat yang mencatatkan sejarah Masjid Huaisheng.

Berhampiran dengan dewan sembahyang yang menghadap ke arah tanah suci Mekah ialah bilik simpanan kitab. Ia disediakan untuk menyimpan pelbagai salinan Al-Quran.

Selain itu, terdapat sebuah Menara Bercahaya setinggi 36.3 meter berdiri tegak di bahagian barat daya halaman masjid tersebut. Badan menara ini berbentuk bulat bujur manakala bahagian atasnya tajam. Sehubungan dengan itu, Masjid Huaisheng juga dipanggil masjid Guangta oleh penduduk tempatan.

Pejabat-pejabat Persatuan Islam Guangzhou juga terletak dalam masjid tersebut.

Add: No.56, Jalan Guangta, Daerah Yuexiu, Guangzhou

Tel: +86-20-83333593


Panduan perjalanan ke Masjid Huaisheng, Guangzhou
Subway Line 1 (Stesen Ximenkou)
Bus No.58、56、233、286、250、102 (Stesen Jalan Guangta atau Jalan Chaotian)

CRI/-

Tiada ulasan: