07 Februari 2014

Teresa Kok: PAS kecam provokasi melampau

7 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: PAS kesal dengan tindakan provokasi perkauman melampau akhir-akhir ini.

“Tindakan melampau ini bukan sahaja boleh mencetuskan suasana tidak harmoni dalam negara bahkan ia akan mengundang pelbagai reaksi negatif terhadap Islam,” tegas Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Katanya, tindakan menyembelih ayam untuk upacara yang bertentangan dengan akidah Islam tidak seharusnya dibiarkan, seolah-olah ianya selaras dengan kehendak syarak.

Beliau berkata, PAS mengesahkan agar semua pihak bertindak mengikut lunas perundangan dan membawa sebarang isu yang dianggap melampau kepada pihak berkuasa.

Lebih sedih, ujar beliau apabila tindakan menggalakkan orang menampar dengan habuan wang itu disasarkan terhadap seorang wanita.

“Bagi mereka yang tidak bersetuju dengan Teresa Kok, anjurlah debat dengan beliau sambil menonton video beliau dan tunjukkan di mana yang dituduh sebagai menghina semasa debat. Jangan pula memberi alasan tiada masa,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Justeru, beliau menasihatkan agar berhujahlah menggunakan lidah dan akal dan bukannya melakukan tindakan tidak bertamadun.

“Cukuplah bermain isu agama dan bangsa tatkala nilai wang ringgit, yang jatuh ke paras terendah RM2.624 berbanding mata wang Singapura dan ekonomi negara semakin malap,” ujarnya sinis.

Tiada ulasan: