13 Mac 2009

Kos tambang udara Khir Toyo lebih RM300,000

SHAH ALAM: Kos tambang perjalanan udara bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo ke luar negara dari September 2001 hingga Januari tahun lepas berjumlah RM349,134 yang melibatkan 21 perjalanan.

Antara destinasi luar negara yang dikunjungi oleh beliau ialah London, Bangkok, Beijing, Los Angeles, Dubai, Osaka, Tokyo, Seoul, Taipei, Paris, Perth, Milan, Venice dan Amsterdam.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata statistik itu berdasarkan rekod waran perjalanan udara yang diperoleh daripada Pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun jelas beliau, jumlah kos seperti penginapan, makanan dan minuman serta lain-lain kos yang berkaitan masih dalam semakan Pejabat Menteri Besar, katanya menjawab soalan Mohamad Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini hari ini.

Azmin bertanyakan jumlah kos perjalanan Menteri Besar ke luar negara yang ditanggung oleh kerajaan negeri bermula dari tahun 2000 hingga sekarang dan siapakah ejen yang menguruskan hal perjalanan Menteri Besar.

Abdul Khalid berkata, ejen yang terlibat bagi menguruskan perjalanan udara Khir ialah Green Adventure Holidays Sdn Bhd manakala ejen-ejen lain yang terlibat masih dalam semakan Pejabat Menteri Besar.

Semasa menjawab soalan tambahan Mohamd Azmin sama ada terdapat hubungan kekeluargaan antara Dr Mohamad Khir dengan Green Adventure, beliau berkata pihaknya tiada bukti untuk mengaitkan bekas Menteri Besar itu dengan syarikat ejen perjalanan itu.

Justeru, beliau berkata kerajaan negeri telah membuat satu keputusan melantik syarikat pelancongan Tourism Selangor Sdn. Bhd untuk menguruskan perjalanan bagi pihak kerajaan negeri.

Bagaimanapun bagi mengelakkan amalan monopoli dalam hal ini, kerajaan negeri juga mengalualukan ejen-ejen perjalanan lain untuk turut serta.

Namun, Abdul Khalid berkata:"Tapi setakat ini kita dapati kebanyakan Exco lebih berminat untuk membeli tiket secara dalam talian terutama syarikat penerbangan AirAsia kerana kos yang tinggi jika melalui ejen." Mstar.

6 ulasan:

ZAMRI kecik's berkata...

jangan bazir...
itu amalan syaitan.
depa tu bazir takpa.
biasa la...
depa kan sahabat syaitan...

Tanpa Nama berkata...

mana khir toyo?? dah lama tak bersilat..

Tanpa Nama berkata...

khir toyol tgh masak tempe..

azhar berkata...

salam..toyo l memang licik...resit dan bukti dilupuskan..tapi
di akhirat nanti jawaplah toyo l pada rakyat Selangor yg masih ramai miskin...tiada pembelaan..toyo l ni memang suka terbang...menghisap ibu duit rakyat...

Tanpa Nama berkata...

MB Khalid tolong bagi anugerah "Berus Tandas" kat anak toyo tu, biar dia sedor sikit bahawa dia banyak tinggalkan sisa najis masa dia takbir Selangor...

Tanpa Nama berkata...

al kisah ada sekor anak toyol pandai sungguh dia merompak duit orang di negeri selangor... tuannya pula bernama Tok NO yg usianya 50 tahun lebih serta sudah nyanyok. Tok NO ni sama hebat dgn toyol belaannya dalam bidang merompak serta membohong rakyat Malaysia...tp yg hairannya ramai lg rakyat Malaysia yg tak sedar mereka telah dirompak serta dikencing oleh Tok NO dan toyol belaannya...