07 Ogos 2009

Tahniah SPRM Selangor Yang Tangkas !!

Email Oleh : Amk Johor
Oleh : Catatan dairi Zabidi Abas


Beberapa bulan yang lepas, Shamsul Iskandar Mohd Akin serta puluhan rakan-rakan AMK telah menghadiah lembu ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Selangor. Sembolik hadiah tersebut agar SPRM lebih tangkas dan tidak dicucuk hidung apabila menjalankan tugas.

Sejak itu SPRM Selangor tidak senang duduk. Malah saban hari di media prima memaparkan pegawai SPRM Selangor memburu mangsa seterusnya selepas insiden 'majlis qurban lembu' Tan Sri Khalid Ibrahim di Cheras. Kini ADUN - ADUN Pakatan Rakyat Selangor kini dikejar hingga dilubang cacing. Kematian mesteri Teoh Beng Hock tidak mematahkan semangat SPRM Selangor untuk 'mengoreng' Pakatan Rakyat.

Terbaru Exco Kerajaan Selangor, Rodziah Ismail diserbu atas satu dokumen 17 halaman oleh Pengerusi Gerak, Mohd Nazree Mohd Yunos. Namun para pegawai SPRM terpaksa pulang dengan tangan kosong kerana Rodziah tiada kelapangan masa melayan telatah pegawai SPRM Selangor.

Adakah ini kerana salah Shamsul menghadiahkan lembu atau ada pegawai yang memang menjadi lembu BN-Umno. Jika benar, rasanya perlu setiap ADUN Selangor menghadiahkan lembu kepada SPRM Selangor atas ketaatan segelintir SPRM Selangor dilembukan oleh individu berpengaruh.

Hanya lembu tidak dapat membezakan kemewahan ADUN - ADUN dan bekas ADUN BN-Umno di Selangor. Jika dibandingkan kemewahan diantara ADUN Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat , saya rasa kemewahan Ezam Mohd Noor pun terlalu kecil atau hanya 'seciput' dari puluhan juta ringgit kemewahan milik para ADUN BN.

Mungkin juga SPRM Selangor dan semuanya perlu mengubah logonya dengan meletakkan gambar kecil lembu sebagai logo baru meraka. Saya berharap agar SPRM Selangor dan seluruhnya buka mata dengan akal yang waras. Usah menjatuhkan harga diri demi menjaga periuk nasi dan pangkat. Mungkin lembu lebih bermaruah dari SPRM kerana ada harga dipasaran.

Tahukah anda intan-berlian dan emas-mutiara Rosmah Mansur melebihi gaji yang terima oleh suaminya sejak diberi gaji oleh kerajaan melaysia sehingga hari ini. Hanya haiwan dan 'lembu' tidak dapat menilai pekara ini. 1 Malaysia diperbodohkan.

2 ulasan:

ahmadz berkata...

lembu..lembu...lembu.orang yang melembukan oarang lain adalah orang yang tidak beragama atau jahil agama,isteri melembukan suami dg nasi tangak adalah tidak beragama atau jahil agama,pemimpin yang melembukan pagawai samada polis dan SPRM adalah tidak beragama atau jahil agama,orang yang dilembukan juaga tidak beragama atau jahil agama dan tidak ada pendirian hidup,merka seperti lembu hidup hanya untuk makan,tidur berak tak fikir akhirat sama seperti lembu.....lembu...lembu...lembu.

ibnukaduk berkata...

Salam. Hairan, kerana masih lagi ada orang yang terlalu lurus dalam berfikir dan mengeluarkan pendapat. Meletakkan per'samaan' lembu dengan orang-orang yang berperanagai seperti lembu tidaklah salah di sisi Islam. Dengan tatasusila melayu juga tidak bertentangan. Kerana, dalam peribahasa Melayu kedapatan frasa ini, "seperti lembu di cucuk hidung" malah lebih ganas lagi, "bagai anjing dengan bayang-bayang" atau "bagai anjing dengan kucing" "Umpama kera mendapat bunga" Itu semua adalah peribahasa bagi menggambarkan seseorang dalam kedaan yang seumpama dengan perwatakan haiwan yang disebut. Tetapi tidak pernah kita dengar, mana-mana ustaz, ustazah malah ahli bahasa yang menentang "peribahasa" yang disebut tadi. Dan hampir kesemua pakar bahasa Melayu akan mengatakan indahnya bahasa kita dengan sulaman Peri bahasa, Pantun, simpulan bahasa dan juga gurindam yang menjadi kebanggaan kita turun temurun.

Jadi, adalah janggal menyatakan bahawa jika "melembukan" orang-orang yang meminjam perangai lembu tersebut, maka kita di cap sebagai Jahil Agama. Sesungguhnya, dalam ayat-ayat Allah juga ada menggunakan perumpamaan haiwan bagi menggambarkan perangai orang-orang yang musyrik.