17 November 2009

Khalid: Umno puji kejayaan Pakatan tadbir S'gor

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mendakwa Tan Sri Muhammad Muhd Taib - bekas menteri besar Umno - mengakui bahawa perubahan dan kepimpinannya yang membuat reformasi di Selangor, menyukarkan parti itu untuk menguasai semula negeri itu.

Khalid yang juga pengerusi PKR negeri mendakwa Mat Taib telah berjumpa dengannya beberapa hari sebelum konvenshyen ini berlangsung.

"Dua tiga hari yang lepas, Tan Sri Muhd Taib datang jumpa saya, dia kata 'Khalid kalau macam ini habis lah kita'.

"Kalau macam ini, bekas menteri besar itu kata, 'wah dalam masa 20 tahun kami memerintah, dalam masa 20 bulan kamu boleh tunjukkan keupayaan PKR. Ini satu penghormatan kepada kita," katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu menggulung konvensyen PKR Selangor di Dewan Jubli Perak Shah Alam petang ini.

Muhammad Muhd Taib menjadi menteri besar Selangor selama 11 tahun mulai 1986.

Dalam pertemuan itu, beliau mendakwa Muhd Taib (kanan) mahu bekerjasama dengan Pakatan Rakyat untuk membangunkan rakyat dan ekonomi rakyat luar bandar di negeri itu.

"Tapi kita kata nanti dulu. Saudara tahu tentang reformasi atau tidak. Kalau saudara tidak faham tentang reformasi, nanti saya susah. Kalau orang dalam tidak reti, tambah lagi orang luar," katanya sambil disambut gelak ketawa kira-kira 500 perwakilan.

Dalam ucapannya juga, Khalid juga turut menyentuh mengenai perletakkan ADUN Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah yang mengisytiharkan keluar daripada PKR dan menjadi 'mesra BN' akhir bulan lalu.

Katanya, tindakan Badrul Hisham itu tidak melemahkan parti itu untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Badrul bila lompat di Pelabuhan Klang, macam kita hilang satu parti. Ia tidak ada kena mengena. Dia hilang pun kita tak tahu. Kita pun tak kisah dia hilang.

"Hendak hilang, hilanglah tak jadi masalah. Itu kekuatan kita. Yang jadi masalah orang yang belah sana... Kalau (Datuk Seri Dr Mohd) Khir Toyo rasa Badrul adalah kawannya, tahap dia (pun) macam Badrullah," katanya mengundang gelak ketawa hadirin sekali lagi.

Khalid yang juga ahli parlimen Bandar Tun Razak turut menyentuh kejayaan Pakatan Rakyat mengurus dan mentadbir Selangor dalam usaha untuk merakyatkan ekonomi negeri itu.

Katanya, kejayaan membawa perubahan dalam negeri Selangor telah mendapat pujian rakan dan lawan bahawa PKR dan Pakatan Rakyat boleh mentadbir negeri ini, hasil usaha bekerja dalam satu pasukan.

"Sokongan menggembirakan daripada rakyat, dan mereka merasakan kita sebahagian daripada mereka.

"Sokongan daripada DAP dan PAS, walaupun ada soal-soal yang cuba melagakan kita, cuba menimbulkan keadaan yang tak tenteram, tetapi kita dapat bekerja dalam satu pasukan," katanya.

Khalid berkata, kejayaan PKR dalam melakukan reformasi di negeri itu akan lebih nyata sekiranya dapat bekerja dalam satu pasukan.

MalaysiaKini/-

8 ulasan:

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

saya sebagai rakyat selangor, cukup berbangga dengan entri yb kali ini. :P

baei berkata...

Kita harus sambut baik hasrat kerjasama itu, katakan kepada, tak masuk PKR pun tak, yang penting pengakuannya satu isyarat bahawa orang UMNO perlu tahu sesiapa yang memerintah perlu dihormati. Kalau ia baik sokong, dan kalau tak baik tolong betulkan bukan kondem.

Tanpa Nama berkata...

Umno ni masa lemah baru nak berkawan dengan orang masa dia kuat bukan main egonya...dulu kini dan selamanya rasuah..

Tanpa Nama berkata...

Tak perlu pengiktirafan UMNO dan BN kerana rakyat boleh menilai sendiri, negeri-negeri dibawah pakatan. Rakyat bersama pakatan rakyat.

Tanpa Nama berkata...

Bila dah terdesak baru nak bekerjasama dengan Pas, masa tahan ISA anak TGNA, tak fikir melayu dan islam.

Tanpa Nama berkata...

dah lama rakyat puji termasuk kedah, perak dan kelantan...

Tanpa Nama berkata...

mahathir ada komen tentang perlantikan anwar sebagai penasihat ekonomi.saya harap pakatan rakyat jgn layan komen org tua tu.nanti semakin menjadi dia berkokok

UNDY berkata...

Pakatan sudah berdaftar
Tentulah lain lenggang nya sekarang
KeKota Seputih kita bergerak
Kibarkan bendera komponen pakatan !!!