14 November 2009

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT

Email : mohd shahir

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN

- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI

- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI

- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI

- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya


25 ulasan:

terima kasih berkata...

Hah hah !!ini macam saya banyak suka sama ustaz.
kasi panduan. Banyak TERIMA KASIH>

Awanama berkata...

cerita menarik, maklumat baru.

DIARI PKGMEN berkata...

Suatu artikel yang cukup baik dan banyak membantu.Terima kasih Cik kerana cepat mengemaskini web.

roslisalem berkata...

salam.

info sgt berguna. mohon untuk copy paste.

Awanama berkata...

baru tau ke?? benda ni sejak 2007 dah ada...

dah try pun dan menjadi jugak..

Awanama berkata...

wooo tq YB appreciate it

hj atan berkata...

cukup manfaat info ni..jzkk.

david ahmad muniandy berkata...

Untuk hanfon nokia E dan N series

kalau hanfon anda ada masalah sistem seperti kena virus dan sekat-sekat cuba tekan *#7370# pastu tekan ok pastu tekan password 12345 jika anda sudah tukar password anda perlu enter password anda sendiri. Maknanya hanfon anda telah format semua jadi memori dalaman termasuk rekod panggilan semua jadi kosong hp nokia model 7610,6600,6670,ngage pun boleh guna cara ini juga. Selamat mencuba

david ahmad muniandy berkata...

Kod Rahsia Nokia

*#170602112302# (software version)
1610/1611

IMEI number: -*# 0 6 #

Software version: -* # 1 7 0 6 0 2 1 1 2 3 9 2 #

Simlock status: - # 9 2 7 0 2 6 8 9 #

2110
*#9999# (software version)
2110i/2110e

*#170602112302# or (depends on model)*#682371158412125# (software version)

NOKIA3110
*#06# -IMEI

*#3110# -Software version

##002# - allows to turn off voice mail.

*#7780# - restore factory settings

*#746025625#(or *#sim0clock#) - to check if clock of sim (SIM-Clock) can be stopped (SIM-Clock-stop is akind of standby mode which saces battery)

*#92702689# (or *#war0anty#) -"warranty code:"- you have to enter one of the following codes:

6232 (OK)displays month and year of production date (ie "0198")

7332 (OK) - displays date of last repair - if there is (ie. "DATE NOT SAVED")

7832 (OK) - displays date of purchase - if there is (ie. "DATE NOT SAVED")

9268 (OK) -displays serial number

37832 (OK) -sets purchase date in format MMYY (MM - month, YY - year)- attention: you can set it only once, so beware !

87267 (OK)-displays message "Confirm Transfer?" - meaning is unknown (?)

* # 9 2 7 0 2 6 8 9 # -Simlock info

*#31# (call) -sets if your phone no. will be hidden or not (works only in some networks)

*#76# (call) -sets if target phone number when you call should be displayed (works only in some networks)

*#77# (call) -(work s only in some networks)

*#33/35# (call -displays message "Service not active".

**31# (call) -your no. will not be showed to others when you make a call

3210





*#06# -IMEI



*#0000# -software version



*#92702689# (or *#war0anty#)- enters service mode.



*3370# -Turns on sound encoding system - Enhanced Full Rate.





#3370# -Turns off sound encoding system Enhanced Full Rate .



*4720# -Turns on battery save mode - saves about 30 % of energy.



#4720# -Turns off battery save mode.



xx# -Replace xx with desired phonebook entry - press # and you will see it on display

david ahmad muniandy berkata...

Kod rahsia Nokia sambung...

51XX





*#06# -IMEI



*#0000# - Software version



*#92702689#( or *#war0anty#) Enter service mode.



*3370# -Turns on sound encoding system - Enhanced Full Rate.



#3370# -Turns off sound encoding system - Enhanced Full Rate.



*4720# -Turns on battery save mode - saves about 30 % of energy.



#4720# -Turns off battery save mode.



#pw+1234567890+1 -provider lock status



#pw+1234567890+2 -Network lock status



#pw+1234567890+3 -Provider lock status



#pw+1234567890+4 - SimCard lock status

NOKIA 61XX





*#06# -IMEI



*#0000# ;-*#99 99# (Nokia 6130)





*#92702689# (or *#war0anty#) Software versionEnter service mode.



*3370# -Turns on sound encoding system - Enhanced Full Rate.



#3370# -Turns off sound encoding system - Enhanced Full Rate.



*4720# -Turns on battery save mode - saves about 30 % of energy.



#4720# -Turns off battery save mode.





NOKIA8810





*#06# - IMEI



*#0000# -Software version



*#92702689# (or *#war0anty#) Enter service mode.



*3370# -Turns on sound encoding system - Enhanced Full Rate.



#3370# -Turns off sound encoding system - Enhanced Full Rate.



*4720# -Turns on battery save mode - saves about 30 % of energy



#4720# -Turns off battery save mode - saves about 30 % of energy

david ahmad muniandy berkata...

kod rahsia nokia sambung...

NOKIA99OO





*#06# -IMEI



*#682371158412125# -Software version



*#3283# -Displays week and year of manufacture, ie. 1497 means 14th week of 1997.







NOKIA 911O





*#06# IMEI





*#0000# SOFTWARE VERSION



*3370# Turns on sound encoding system - Enhanced Full Rate.



#3370# Turns off sound encoding system - Enhanced Full Rate.



*4720# Turns on battery save mode - saves about 30 % of energy.



#4720# Turns off battery save mode.

NOKIA 81XX





*#06# IMEI

*#8110# Software version

xx# Replace xx with desired phonebook entry - press # and you will see it on display



*#92702689# (or *#warOanty#)



"Warranty code:" - you have to enter one of the following codes:



9268 (OK) displays IMEI (International Mobile Equipment Identification)



6232 (OK) displays date of manufacture in format MMYY (MM - month, RR - year)





7832 (OK) displays date of purchase



7332 (OK) displays date of repair or upgrade



37832 (OK) sets date of purchase in format MMYY (MM - month, RR - year) - attention: you can set it only once, so beware !!!



87267 (OK) transmits user data/move data do service PC

david ahmad muniandy berkata...

kod rahsia nokia sambung...

A LIttLe SuM:

Nokia Secret Codes



These codes will work on most Nokia Mobile Phones to activate/deactivate advanced hidden functions that you can’t change through the phone menu



*3370# Activate Enhanced Full Rate Codec (EFR) - Your phone uses the best sound quality but talk time is reduced my approx. 5%



#3370# Deactivate Enhanced Full Rate Codec (EFR)



*#4720# Activate Half Rate Codec - Your phone uses a lower quality sound but you should gain approx 30% more Talk Time



*#4720# Deactivate Half Rate Codec



#pw+1234567890+1# Provider Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)



#pw+1234567890+2# Network Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)



#pw+1234567890+3# Country Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)



#pw+1234567890+4# SIM Card Lock Status. (use the “*” button to obtain the “p,w” and “+” symbols)



12345 This is the default security code



*#21# Allows you to check the number that “All Calls” are diverted



*#43# Allows you to check the “Call Waiting” status of your phone.



*#61# Allows you to check the number that “On No Reply” calls are diverted to



*#62# Allows you to check the number that “Divert If Unreachable (no service)” calls are diverted to



*#67# Allows you to check the number that “On Busy Calls” are diverted to



*#0000# Displays your phones software version, 1st Line : Software Version, 2nd Line : Software Release Date, 3rd Line : Compression Type



*#9999# Phones software version if *#0000# does not work



*#06# For checking the International Mobile Equipment Identity (IMEI Number)



*#67705646# Removes operator logo on 3310 & 3330



*#73# Reset phone timers and game scores



*#746025625# Displays the SIM Clock status, if your phone supports this power saving feature “SIM Clock Stop Allowed", it means you will get the best standby time possible



*#94870345123456789# Deactivate the PWM-Mem



press and hold # Lets you switch between lines



*#7760# Manufacturers code



*#7780# Restore factory settings



*#8110# Software version for the nokia 8110



*#92702689# Displays - 1.Serial Number, 2.Date Made, 3.Purchase Date, 4.Date of last repair (0000 for no repairs), 5.Transfer User Data. To exit this mode you need to switch your phone off then on again



**21*number# Turn on “All Calls” diverting to the phone number entered



**61*number# Turn on “No Reply” diverting to the phone number entered



**67*number# Turn on “On Busy” diverting to the phone number entered





*#06# for checking the IMEI (International Mobile Equipment

david ahmad muniandy berkata...

Adakah handphone anda sebelum ini selalu rosak? Ataupun sejak beli drpd 5 tahun lalu masih lagi berfungsi dgn baik??

Sekarang, mari kita semak kualiti handphone masing2 agar sesuatu tindakan dpt diambil dgn segera...

Langkah 1
Sila taip *#06# pd kekunci handphone anda utk melihat Serial Number.

Langkah 2
Sila semak nombor apakah yg berada pada Serial Number yg bilangan ke tujuh dan lapan (XXXXXX??XXXXXX. . ...)

Langkah 3
Berdasarkan perincian di bawah, sila semak dgn nombor yg ke tujuh dan ke lapan pd Serial Number handphone anda td.

Perincian 1
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 02 atau 20, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Emirates & kualiti sgt teruk.

Perincian 2
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 08 atau 80, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Germany & kualiti biasa.

Perincian 3
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 01 atau 10, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Finland & kualiti agak baik.

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

Perincian 5
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 13, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Azerbaijan & kualiti paling teruk

dari inbox saya....

ZAMRI kecik's berkata...

bagus david ahmad muniandy...
hebat la hang.
bagi lagi tips pasal HP...

Awanama berkata...

lg1,kalo nak tau jenis hp anda taip *#0000#

Awanama berkata...

Saya dah test pasal kunci kereta tertinggal tu.tak jadi la...huhu

david ahmad muniandy berkata...

ia kena tengok apa jenis model juga...baru boleh berkesan, semua tu dapat dalam inbox emel saya jadi saya agihkan kepada orang ramai....

saya beli hanfon pernah tertipu oleh pekedai hanfon waktu saya hendak beli saya berpesan supaya hanfon nokia saya hendaklah yang ori tulin saya pun bayar habis supaya tak buat hutang dan tokei kedai tu suruh saya malam esok ambil, keesok hari saya pergi ambil dan saya cek kualitinya terdapat nombor "02" bukannya "00" tertipulah saya sebab itu saya agih maklumat kepada orang ramai supaya taklah tertipu oleh penjual hanfon....

Awanama berkata...

david kalu 03 apa cite ok ke ko ke hp

Awanama berkata...

Tq david atas maklumat.
Tahniah YB kerana blog tuan banyak maklumat, blog lain semuanya pasal politik sahaja, asyik bertekak pulak tu, setengah tu maklumat tak betul dan ada yang fitnah pulak. Kekalkan konsep tuan.

AFATS INTAKE SEBELAS berkata...

PERKARA 1)& 2) Hanyalah Mitos Org Melayu.. sama jugak dengan Mitos Melayu mengatakan Letak Culculator dalam kereta kemudian tekan nombor 70, 60 ker.. boleh mengelakkan kena saman lebih had-laju.. ha ha LAWAK!!!
1) Dial 112 ditempat TIADA LITUPAN??? Mustahil la weh.. dah tak ada SIGNAL mana boleh communicate. Satellite nak pick-up cellular-signal ker??? Frequency-range dia berbeza.. MUSTAHIL La Weh..

2) Pakai handphone boleh buka kunci kereta daripada jauh.. lagi lah LAWAK!!!
Frequency HP dengan Frequency Remote-Control BERBEZA FREQ-RANGE.. mana boleh communicate.. lagi pun Remote-Control tu bukan menghasilkan BUNYI.. cuba pegi tekan Remote-Control jauh2 drp kereta anda.. ada dengar apa2 bunyi ker??? so tiada AF(audio-freq)??? macamana kita kata HP dengar bunyi remote-control dan hantar ke HP satu lagi.. sedangkan remote tu berbunyi pun tidak.
Bila kita tekan remote-ctrl tu.. dia akan transmit Frequency.. tapi Frequency tu TAK SAMA RANGE dgn Frequency HP.. jadi tiada communication antara Remote-Ctrl dgn HP.

3) dan 4)Enkowowang pegi lah buat ujikaji sendiri.. sebelum mempercayainya.

david ahmad muniandy berkata...

tanpa nama berkata 11/13/09 2:34 AM

tak silap aku 03 ialah buatan ataupun memasang di negara korea.

ZAMRI kecik's berkata...

aku pun rasa tak logik hendphone boleh buka remote kereta...
sapa2 ada maklumat detail tolong bagi...

david ahmad muniandy berkata...

untuk buat tv remote control ia kena ada perisian untuk hanfon dan aku guna berbelas-belas biji hanfon untuk ikut langkah kedua seperti tajuk diatas tu oleh mohd shahir 2)kereta terkunci tidak berhasil juga....

macamana pun terima kasih juga kepada mohd shahir tentang tajuk ini.

Awanama berkata...

kalau kod 04 dengan 06 negara mana??ada orang kata 03 or 05 tiruan punyer hanset,tp hanset aku ok jer lagi batry sume..pakai dkt setahun lbey dah,,,hanset aku 03

Awanama berkata...

baru je try buka kunci kereta guna handphone....total failure!!!!