06 Mei 2010

Sembang Teknikal: Panaskan Enjin, perlu atau tidak?

21 jamadil Awal 1431H.
http://maemache.blogspot.com/

Upacara memanaskan enjin adalah antara amalan yang sinonim dengan hampir semua pengguna kenderaan di seluruh negara. Tak kiralah sama ada pemandu kereta, lori, van, bas sekolah, kereta kebal, motosikal berkuasa rendah dan sebagainya termasuk helikopter. Biasanya amalan ini dilakukan pada waktu pagi sebelum ke tempat kerja atau ke sebarang destinasi. Ada yang memanaskan enjin selama satu minit. Ada yang memanaskan selama 5 minit. Ada yang keluar rumah, hidupkan enjin kereta, masuk rumah, sarapan, pakai stokin, pakai kasut, kunci pintu dan baru terhegeh-hegeh masuk kereta untuk memulakan perjalanan. Gua syak makan masa dalam 15 minit juga. Brader-brader macam tu gua ingat mesti bangun awal punya. Semua ini dilakukan kononnya demi untuk menjaga enjin. Demi untuk memastikan jangkahayat enjin panjang dan sentiasa berprestasi tip top.

Masalahnya sekarang, di manakah pelajaran tentang memanaskan enjin ini diajar? Kalau tak silap gua, masa sekolah dulu pun tak ada pun cikgu-cikgu yang pandai-pandai ajar pasal benda ni. Masa pergi ambil kursus memandu di JPJ pun tak ada belajar benda-benda macam ni. Di univesiti pun tak ada belajar. Sekolah-sekolah agama rakyat pun tak ada menyediakan tajuk ini di dalam silibus pembelajaran mereka. Jadi di mana? Berdasarkan pemerhatian gua dengan sedikit kajian, upacara pemanasan enjin telah dilakukan sejak zaman-berzaman. Mula-mula mungkin datuk gua start panaskan enjin kereta dia sebelum pergi sekolah kerja guru besar. Kemudian bapa gua pula bila dah pakai kereta, teringat pula amalan datuk gua masa nak pergi sekolah dulu. Jadi bapa gua pun setiap pagi sebelum nak pergi kerja panaskanlah juga enjin Volvo kegemarannya.

Kemudian bila gua dah besar, dah pakai kereta sports dua pintu, gua pula ikut panaskan enjin kereta. Tapi sebenarnya gua tak buat. Sebab gua ada ilmu pengetahuan tentang enjin. Tambah lagi biasanya gua bangun lambat. Soalnya sekarang adakah pemanasan enjin ini perlu dilakukan? Apa kebaikannya dan apa keburukannya? Lagi satu kalau anda bijak laksana, siapa orang yang mula-mula panaskan enjin kenderaan di Malaysia ni?

Di negara-negara yang mementingkan penjagaan alam sekitar untuk kehidupan dunia yang lebih baik di masa mendatang, pemanasan enjin adalah tidak digalakkan dan sesetengahnya ditegah. Negara Kanada telah memulakan kempen nasional mereka untuk mengurangkan pemanasan enjin yang tidak diperlukan. Kempen yang sama turut dilakukan di Jepun, United Kingdom dan di Amerika Syarikat. Ada di antaranya sudah menetapkan satu undang-undang bahawa enjin kenderaan tidak boleh dibiarkan hidup dalam keadaan pepura (idling) melebihi 5 minit atau 3 minit bagi kenderaan ringan. Kenapa perkara ini ditegah?

The Canadian Office of Energy Efficiency telah bersetuju bahawa cara yang terbaik untuk memanaskan enjin adalah dengan memandunya. Walaupun suhu persekitaran berada di takat -20 darjah selsius, mereka menyarankan enjin kenderaan hanya perlu dipanaskan pada sekitar 15-30 saat sebelum meluncur ke jalanraya. Bayangkanlah berapa agaknya suhu di Malaysia? Gua rasa memang dah tak payah nak panaskan enjin lagi dah. Start kereta terus jalan saja.

Salah seorang jurutera penghantaran kuasa di Ford, Amerika Syarikat iaitu Les Ryder berkata, “Engines run best at their design temperature”. Berdasarkan kenyataan Encik Les Ryder itu, operasi enjin yang cekap, bersih dan efisien hanya berlaku pada suhu enjin di tahap 85-90 darjah selsius. Oleh itu membiarkan enjin lu orang di dalam keadaan pepura (idling) adalah bukan cara yang terbaik atau terpantas untuk memanaskan enjin. Lebih baik jika memandunya atau dengan kata lain stail Amerika, lagi ‘gentle’ kalau pandu terus.

Tabiat memanaskan enjin atau membiarkan enjin berada di dalam keadaan pepura (idling) dikatakan adalah satu perkara yang tidak baik dan berfaedah. Pertamanya ia menyebabkan pembakaran bahanapi tidak dapat dilakukan dengan sempurna. Pembakaran tidak lengkap membawa kesan buruk kepada dinding silinder. Sisa bahan api yang tidak terbakar akan turun ke dinding silinder lalu membersihkan minyak pelincir yang berada di dinding silinder. Maka apa yang terjadi adalah dinding silinder akan mengalami kehausan akibat tiada pelinciran di bahagian sepatutnya. Bahan api yang tidak terbakar juga boleh jadi akan turun perlahan-lahan ke bahagian takung minyak pelincir. Apabila ia bergaul, sifat minyak pelicir akan berubah dan hilang kecekapannya.

Di samping itu, tabiat ini juga boleh mendatangkan masalah kepada palam pencucuh. Ia akan menganggu suhu kerja palam pencucuh. Palam pencucuh yang tidak berada di suhu sepatutnya akan menjadi kotor. Oleh yang demikian ia akan mendatangkan kesan kepada peningkatan bahan api sebanyak 5%.

Pada waktu pagi, sesetengah kenderaan biasanya akan mengeluarkan wap dari ekzos. Wap itu bukanlah wap minyak daripada enjin yang mengalami kehausan. Ia adalah wap air normal yang terhasil daripada enjin yang sejuk. Jadi apabila terlalu lama enjin dibiarkan dalam keadaan pepura (idling), bertambah lama untuk enjin mengambil masa untuk panas. Ini menyebabkan wap air akan sentiasa berada di dalam sistem ekzos yang mana akan menjadikan paip ekzos cepat berkarat.

Kenderaan pada masa kini biasanya akan terdapat sebuah komponen yang dinamakan Catalytic Converter pada sistem ekzosnya. Kereta-kereta Malaysia pun gua tengok dah mula pakai. Komponen ini disediakan bertujuan untuk mengurangkan tahap toksik yang terdapat pada sisa atau hasil pembakaran sebuah enjin pembakaran dalaman. Antara kerja yang dilakukan komponen ini termasuklah men-convert karbon monoksida kepada karbon dioksida, mengurangkan nitrogen oksida kepada nitrogen dan air, mengoksidakan hidrokarbon yang tidak terbakar kepada karbon dioksida dan air dan sebagainya. Jadi faedah yang boleh diperolehi daripada komponen ini ialah pencemaran udara dapat diminimakan.

Walaubagaimana pun, masalah yang timbul jika enjin berada di dalam keadaan pepura (idling), komponen ini tidak berfungsi. Maka enjin dengan sesuka hati dapat mencemarkan udara. Komponen ini akan berfungsi hanya pada tahap suhu 400 – 800 darjah selsius yang dimana adalah pada satu kadar suhu yang sangat panas berbanding enjin. Semasa suhu itu ia akan bertindak menukar bahan tercemar dari sisa pembakaran enjin kepada bahan yang kurang berbahaya kepada alam sekitar. Bagi memastikan komponen ini cepat dan dapat berada di suhu yang mana ia boleh beroperasi, lu orang perlulah memandu. Bukan meninggalkan kereta hidup terbiar. Semakin lama enjin dibiarkan dalam keadaan pepura (idling) maka semakin lama juga Catalytic Converter ini tidur dan tak bekerja. Lu orang syak apa agaknya yang terjadi kepada alam sekitar?

Sekarang kita sudah mengetahui serba sedikit tentang keburukan memanaskan enjin. Ada tiga kesan yang penting di situ iaitu membazir bahan api, mencemarkan alam sekitar dan memunah wang ringgit. Mari kita lihat apa pula kebaikkan memanaskan enjin.

Khabar-khabar angin mengatakan memanaskan enjin juga ada faedahnya. Salah satu perkara yang disebut adalah semasa enjin ditinggalkan di dalam satu tempoh yang agak lama, iaitu mungkin sehingga satu malam, bahan pelinciran akan turun meninggalkan komponen yang bergerak di dalam enjin ke bahagian bawah enjin. Jadi apabila kita mula menghidupkan enjin, kita perlu mengambil sedikit masa untuk memanaskannya supaya dapat memberi peluang bahan pelinciran itu naik dan beredar di setiap inci dan penjuru komponen dalaman enjin. Ya perkara ini benar. Tetapi apa yang lu orang perlu tahu bahawa setiap enjin telah dilengkapkan dengan satu komponen yang dipanggil pam minyak pelincir. Pam minyak pelincir ini dijana oleh pusingan crankshaft. Makin laju crankshaft berpusing maka makin cepat pam bahan api berpusing seterusnya mengagihkan minyak pelincir ke bahagian dalaman enjin.. Untuk memastikan crankshaft ini berpusing laju apa yang lu orang perlu buat? Adakah dengan hanya membiarkan enjin dalam keadaan pepura (idling)?

Kesimpulannya di sini tabiat memanaskan enjin di waktu pagi yang kononnya lagi lama lagi bagus adalah satu mitos yang tidak diketahui hujung pangkalnya. Perkara ikut-ikutan seperti ini bukanlah satu perkara yang asing bagi kita rakyat Malaysia. BMW sendiri pun cukup pantang kalau orang warm up enjin keretanya. Sebab dia orang tahu kalau enjin cepat rosak nanti mesti lu orang kompelin. Sebab itu kalau boleh BMW nak lepas hidup saja enjin kereta, terus blah cepat-cepat. Jangan tunggu-tunggu. Ini karang siap boleh masuk rumah pekena roti dua tiga keping, layan teh dulu sambil sembang-sembang dengan bini tapi enjin kereta terbiar hidup.

Satu perkara lagi yang boleh membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar dan pembaziran bahan api adalah dengan mematikan enjin jika kenderaan lu orang tidak bergerak. Kalau tunggu makwe turun LRT, berhenti tepi jalan bergayut dengan telefon, tunggu bini masuk pasar mini beli barang dapur, dan tunggu anak balik sekolah depan pagar sekolah bawa bawalah matikan dulu enjin. Perkara itu tidak memberi sebarang faedah langsung malah boleh menyebabkan masalah pencemaran udara dan alam sekitar serta pembaziran wang ringgit. Sedarkah anda di dalam tempoh setahun, sikap mengurangkan enjin dibiarkan hidup dalam keadaan pepura (idling) ini mampu menjimatkan beratus ribu juta ringgit dan mampu menghentikan perlepasan jutaan tan gas rumah hijau ke atmosfera yang membawa pemanasan global.

Akhir kata setujukah anda bahawa memanaskan enjin di waktu pagi boleh menjahanamkan enjin dan dunia?

Dikutip dari kotak email, dari abdulrazakali.

16 ulasan:

Awanama berkata...

Pohon izin tampal artikel ini dlm blog saya

Awanama berkata...

Gua setuju, dah lama gua start terus jalan. jadi tindakan gua tu betul laa. tq maklumat ni, boleh war2kan pada semua org.

Awanama berkata...

setuju..sy akan berubah..mmg benda ini mnjadi ikutan generasi to generasi tanpa ada fakta teknikal yg kukuh!!thanx utk ilmu ini..

Selain dr itu, jz nak share..adakh anda sedar lampin pakai buang ambil ms 500 thn utk dilupuskan & merupakn sumber pncemarn ke 3 trbesar di dunia sedangkn pgunanya hanya 5%!!

Sila rujuk majalah Pa& Ma trkini n setiap keluaran n refer pd produk Cloth Diaper Lunatots (CD). Selain pd prihatin pd alam sekitar, anda boleh brjimat spt berikut:

Kos Lampin Pakai Buang

RM1 sekeping x 6 = RM6 sehari
RM6 X 365 hr = RM2190 setahun
RM2190 X 3 thn = RM6570 (kos seorg bayi)

Kos CD Lunatots

1 helai = RM45
10 helai = RM450 (1 bayi perlukan l/k 10 CD utk 3 thn

Bg penghuni Sban, kos penghantaran adalh percuma kerana sy org Sbn (Agen Tunggal Senawang)..Tp bg kwsn luar Sban..kos penghantaran (pos) bagi 5 CD ke atas adalah RM10...TETAPI..utk tujuan promosi kawasan sy..kos penghantaran ini percuma utk tempoh 2 bulan shj..

Sila hubungi sy utk maklumat lanjut.

NIZAM
RESELLER- SENAWANG
012-6071605

* Thanx kerana memberi laluan utk promosi..

Awanama berkata...

hayya .. kenapa ilmu ini tak diajar masa gua kecik2 dulu.. dah berapa banyak gua cemarkan alam dan bazirkan petrol dan duit.. ishh2.. apa pun lebih baik tahu sekarang daripada tak tahu apa2.. Adiossss!! - imam

sitopimerah@android:~$ berkata...

saya kira perlu pembetulan,

"....satu komponen yang dipanggil pam minyak pelincir. Pam minyak pelincir ini dijana oleh pusingan crankshaft. Makin laju crankshaft berpusing maka makin cepat pam bahan api berpusing seterusnya mengagihkan minyak pelincir ke bahagian dalaman enjin....".

sebaiknya pusingan crankshaft tidak dibiarkan terlalu laju jika kereta telah lama tidak dihidupkan lebih dari 24jam. Sepatutnya ia dibiarkan idle paling lama 150saat, bagi memastikan keseluruhan enjin telah di saluti dengan minyak pelincir. Jika terlalu laju, piston akan menggesel dindingnya tanpa atau kurang pelincir menyebabkan komponen dalaman tidak tahan lama.

Keseluruhan artikel saya amat bersetuju, tidak seharusnya panaskan enjin terlalu lama, terutama enjin moden. Hidupkan enjin, betulkan tempat duduk, tali pinggang, cermin pandang belakang ok, terus sahaja jalan.

Awanama berkata...

saya suka info ni..

Awanama berkata...

Gua tak setuju dengan alasan lu. Alasan lu pun tak concrete, hanya berdasarkan andaian. Lu try start keta yang dah umur 10 tahun, terus jalan... tersengguk2 lah keta lu... lu mau buat lu buat sorang. Berhenti kat traffic light lu tutup enjin. Asalkan berhenti aja lu tutup enjin.. itu baru contoh yang baik. Tak payah buat andaian....

Awanama berkata...

aku setuju sangat dengan ulasan yg diberi, padat dan lepas ni tak payah dok panas enjin lagi dah...

Awanama berkata...

setuju dengan artikel ni

Raziq Najab berkata...

INFO YANG BAGUS! TQ.
MORAL OF THE STORY...
JANGAN WARM UP LAMA2, DUIT SELAMAT ALAM SEKITAR SIHAT.
LEPAS NI KALU WARM UP PUN KURANG DARI 1MINIT.

Awanama berkata...

Salam. Pohon KEIZINAN untuk mengambil entri ini untuk kemaslahatan umat. TERIMA KASIH TUAN.

Awanama berkata...

saga magma saya tahun 1990 kalau pagi start terus jalan..alamatnya terus jalan kaki la pegi kerja..kena panas 5 hingga 10 minit..thermostart dah buang...enjin lama bro

Awanama berkata...

yang saya tahu....enjin2 dahulu kala memang memerlukan beberapa minit pemanasan sebelum bergerak....tapi enjin2 teknologi masakini tidak lagi perlu untuk panankan enjin.

Awanama berkata...

mohon izin juga download artikel ini dlm fb sy utk diwarkan kpd yg lain..

Mohon maaf, no telefon iklan Cloth Diapers Lunatots di atas itu salah..yang betul 012-6701605..sekian

Awanama berkata...

habis tu, kenapa kete viva ada lampu kaler biru utk panaskan enjin??
kalo lampu biru tu da padam baru leh bawa kete...

Awanama berkata...

sebenarnya dlm dashboard kreta dah ada signal lampu. kalau padam lampu tu enjin kira ok lah. tak payah tungu lama2. Yang pakai kreta buruk tu..dah lebih 10 tahun tu. Memang tersenggok-senggok. Senang aja servislah kreta, tukar komponen mana yang perlu. Kita latu dia hari2 tentulah tak larat. Cuba sdr kerja 10 tahun jangan makan atau minum tersenggok atau tidak. Pakai akai la sikit. Tak salah pakai kreta 10 atau 100 tahun janji jaga servis. Member saya pakai hillman tahun 1963 (kalau tak silap) start terus jalan.