15 Julai 2010

Kes Aminul: Saksi ditekan, tak dapat cam suspek

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Salhan K Ahmad

Azamuddin Omar, saksi utama kes kematian Aminulrasyid Amzah, didakwa telah 'ditekan' oleh pihak berkuasa menyebabkan beliau tidak dapat mengecam anggota polis yang terbabit.

Abangnya, Hafizuddin Omar, 24, mendakwa Azamuddin juga dipaksa untuk mengikuti sesi kawad cam itu minggu lalu tanpa ditemani peguam.

"Peguam perlu ada di samping dia setiap masa untuk setiap urusan melibatkan polis untuk pastikan siasatan ini adil dan telus.

"Tambahan pula dia masih di bawah umur," katanya dalam satu sidang media di pusat khidmat ahli parlimen Shah Alam petang ini.

Dakwanya lagi, adiknya itu juga dimarahi pegawai polis ketika kawat cam tersebut kononnya "melambat-lambatkan tugas polis."

Katanya, tekanan itu juga menyebabkan Azamuddin tidak dapat menumpukan perhatian kepada pelajaran sedangkan pelajar tingkatan tiga itu perlu menghadapi peperiksaan PMR tahun ini.

Beliau juga khuatir polis sengaja bertindak demikian untuk untuk mengelakkan kes tersebut daripada dibicarakan.

"(Azamuddin) ditekan seolah-olah dia ini penjenayah sedangkan dia adalah saksi utama. Hak dia untuk diwakili peguam juga diketepikan (ketika kawad cam)," katanya lagi.

Sementara itu, seorang wakil PIBG sekolahnya Monaliza Mokhtar berkata beliau mendengar pegawai polis menengking Azamuddin ketika kawad cam tersebut yang berlangsung di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam.

Tambahnya, apabila beliau masuk ke bilik kawat cam tersebut, barulah pegawai polis tersebut melayan Azamuddin dengan baik.

"Saya dengar pegawai polis tersebut menjerit-jerit dan memarahi Azamuddin," kata Monaliza dalam sidang media sama.

"Kemudian saya minta untuk tenangkan Azamuddin. (Azamuddin) kata dia tertekan sebab dia tidak nampak (suspek pada malam kejadian), jadi dia tidak boleh cam," katanya lagi.

Katanya, beliau hadir ke situ untuk menemani Azamuddin memandangkan peguam tidak dapat hadir bersama pelajar tersebut kerana dimaklumkan pada saat terakhir.

Malaysiakini/-

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bagitau kat polis tu, kawat cam tu syarat je nak dibuat supaya orang nampak macam adil, kalau nak tau, bila ada kawat cam, orang yang terlibat tidak ada di dalam di dalam barisan kawat cam tu, mungkin mereka yang terlibat tidak berada disitu semasa kawat cam berlangsung, apa susahnya, tengok le le duty roster siapa yang bertugas semasa kejadian tersebut, siapa yang membawa MPV tu semasa kejadian tersebut, kalau lagi senang tanya sipenembak tepat yang menembak arwah, siapa yang berada di tempat kejadian, tu pun tak tau ke, buat apa nak tekan budak tu, bodoh punya polis, woit bangsat, kenapa bodoh sangan engkorang ni

karawilak berkata...

dulu kita hormat polis..penjawat awm,tapi sikap dorang yg buat kita hilang hormat...pk la sendiri knp jdi begini?dulu polis buat kerja..skg polis jadikan kerja utk cari mkn.hilangnya intergriti,slogan jer.."PERANGI RASUAH".