15 Julai 2010

Melayu : Marilah bersatu dengan tali Allah

2 Syaaban 1431 H
http:episodeperjuangan.blogspot.com

1. Secara umumnya , melayu adalah bangsa yang menganut ajaran Islam . Islam pula adalah ajaran yang mengajar supaya seluruh ummatnya bersatu padu dan jangan berpecah belah . Antaranya apa yang difirmankan oleh Allah swt di dalam surah Aali Imran ayat 103 - 105 .

dan berpegang teguhlah kamu dengan Tali Allah [ Islam ] dan janganlah kamu berpecah belah dan ingatlah nikmat Allah swt kepada kamu ketika kamu bermusuh - musuhan lalu Allah menyatukan diantara hati kamu [ sehingga kamu bersatu dengan nikmat Islam ] , maka jadilah kamu dengan nikmat Allah swt itu bersaudara. dan kamu dahulu telah berada di jurang api neraka lalu Allah menyelamatkan kamu dari neraka itu .

Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat - ayat keteranganNya supaya kamu mendapat petunjukNya .

dan hendaklah ada diantara kamu satu golongan yang mengajak ke arah kebaikan , menegakkan yang makruf [ syariat ] dan mencegah kemungkaran dan mereka adalah golongan yang beroleh kejayaan .

dan janganlah kamu menjadi seperti orang - orang yang berpecah belah dan berselisih setelah datang kepada mereka keterangan - keterangan yang jelas nyata. mereka yang bersifat demikian akan beroleh azab seksa yang besar .

2. Mengambil iktibar dari ayat di atas , kita sewajarnya insaf bahawa Allah menyuruh kita berpegang teguh dan bersatu padu dengan Tali Allah [ Islam ] yang kukuh dan utuh . Tanpanya ummat akan binasa . Justeru itu saya tidak nampak sebab kenapa orang melayu yang rata - ratanya beragama Islam tidak boleh bersatu di atas nama Islam .

3. Orang melayu mesti kembali kepada agama Islam dengan segala syariat dan syiarnya . Tinggallah faham nasionalis [ perkauman ] dan berhijrahlah jasad , pemikiran dan aqidah [ keyakinan ] kepada Islam agama yang dianuti bersama . Islamlah yang menjadikan kita mulia dan hebat . Tanpa Islam maka apalah ertinya melayu . Aslim Taslam [ Islamlah nescaya kamu selamat ]

4. Perpaduan yang dibina diatas premis material , perkauman yang sempit dan pengaruh serta kuasa adalah perpaduan yang rapuh dan tidak mendapat restu Allah swt tuhan yang mencipta kita . Ambillah premis Islam sebagai asas perpaduan yang dicari agar kita kukuh , hebat dan berdaulat serta Allah swt meredhai kita . Harta dan kuasa tidak boleh menyatukan manusia sebaliknya hati manusia hanya boleh diikat dengan Islam . Lihat bagaimana penegasan Allah swt di dalam firmanNya [ surah al Anfaal. Ayat 64 ] :

dan dialah yang menyatupadukan diantara hati - hati mereka . Kalaulah engkau belanjakan segala harta benda yang ada di bumi , nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan diantara hati mereka . akan tetapi Allah swt telah menyatukan padukan diantara hati mereka. Sesungguhnya Allah Maha kuasa lagi Maha bijaksana .

5. Islam tidak pernah menghalang kita berbangga dengan bangsa dan bahasa kita malah Nabi saw juga sangat menyintai bangsa dan bahasanya , namun apa yang penting ialah bangsa dan bahasa itu ditegakkan di atas nilai Islam yang suci sebagai agama yang diturunkan oleh Allah dan Islam menjadi platform perjuangannya .

6. Negara kita Malaysia hanya mempunyai sebuah platform atau parti [ PAS ] yang berjuang untuk menegakkan Islam dan mendaulatkannya . Objektif perjuangannya adalah untuk menegakkan keadilan , kesejahteraan dan kedamaian sebagaimana ia menjadi sebahagian dari nilai Islam yang diperjuangkan . Tanpa saya menafikan kebaikan orang lain , saya menyeru kepada seluruh ummat melayu dalam negara ini , marilah kita bersama dan bersatu dengan perjuangan Islam [ Tali Allah ] ini sebagai platform yang kukuh dan diredhai oleh Allah swt . Ingatlah Firman Allah swt di dalam surah al Baqarah Ayat 258 :

Tiada paksaan untuk menganut agama Islam , kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran Islam dari kesesatan . Oleh itu , sesiapa yang mengkufurkan [tidak percayakan] thaghut dan ia beriman pula kepada Allah swt , maka sesungguhnya ia telah berpegang teguh dengan simpulan tali Allah yang kukuh yang tidak akan putus . dan ingatlah , Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui .

7. Perjuangan ummat melayu yang tidak berasaskan Islam hanya akan menjerumuskan mereka ke lembah maksiat dan mungkar . Melanggar perintah Allah swt lalu terperangkap dalam penyelewengan , penyalahgunaan kuasa serta penindasan ke atas golongan yang lemah . Lantaran mereka tidak mempunyai pertimbangan dosa dan pahala , mereka senantiasa dijurang kemurkaan Allah swt. Tanpa segan silu dan rasa bersalah , mereka melakukan rasuah , berjudi , minum arak , mendedahkan aurat , bergaul bebas , berzina , menggelapkan wang , peras ugut dan 1001 kefasadan .

8. Persoalannya kenapa susah sangat kita orang melayu untuk kembali kepada Islam ? apakah kerena kita meletakkan ideologi yang dicipta oleh manusia itu lebih tinggi dari wahyu Allah swt ? lalu sayang untuk meninggalkan ideologi tersebut ? Jika semua pihak ikhlas dan jujur mahu mencari masa depan yang baik untuk ummat melayu , agar melayu menjadi hebat , mulia dan terpandang maka satu - satu jalan yang ada dihadapan kita hari ini ialah Islam .

9. Hari ini , ada orang pertikaikan kemana hilangnya kuasa politik orang melayu ? bagaimana nasib orang melayu yang kian terpinggir di kampung - kampung dan desa ? kenapa melayu mesti bercakaran sesama sendiri ? apakah selamanya mereka tidak boleh bersatu ? . Menjawab kepada semua persoalan itu , saya gesa kepada seluruh pemimpin.

pemimpin melayu khasnya supaya kembali kepada ajaran dan amalan Islam , agama yang dianuti oleh mereka dan agama yang mempunyai Tuhan yang satu , Kitab yang satu , Nabi yang satu , Kiblat yang satu .

10. Apabila ummat melayu bersatu diatas premis yang kukuh ini iaitu Islam , maka perpaduan itu menjadikan mereka kuat dan utuh . Mereka akan miliki kuasa politik . Nasib mereka akan terbela dengan amalan kebajikan dan takaaful yang disyariatkan oleh Islam . Mereka akan menjadi mulia dengan kemulian akhlak Islam yang menghiasi diri mereka . Mereka akan bersatu dan berdamai dengan plan ukhuwwah serta toleransi yang disyariatkan oleh Islam . Ertinya Islam menjadikan melayu hebat dan mulia .

Harakahdaily/-

2 ulasan:

nasru berkata...

sungguh beruntung saudara kerana lahir sebagai kafir tetapi dianugerah pintu untuk islam.besar nikmatnya apatah lagi saudara menghayati islam itu dengan jiwa raga menjadi mukmin yang bermakna. sy lahir sebagai melayu dan menganuti islam secara baka. syngnya sy tidak mendapat hikmah macam saudara...bimbinglah umat islam ini selagi kudrat saudara mampu hingga ke akhirat (syurga hendaknya) amin

ALLAH HANYA REDHA ISLAM SBG AGAMA, BUKAN BANGSA berkata...

SALAM,
RASULULLAH SAW MENYATUKAN BANGSA ARAB JAHILIYAH YANG BERPECAH BELAH KPD BANYAK KELOMPOK ATAS DASAR PERSAUDARAAN ISLAM...

PUAK AUS DAN KHAZRAJ DI SATUKAN OLEH NABI DGN ISLAM....DENGAN NAMA BARU IAITU ANSAR (PENOLONG)

PUAK AUS DAN KHAZRAJ SEMASA SEBELUM ISLAM SENTIASA BERMUSUHAN KERANA SEMANGAT ASSABIYYAH, DAN DI PERALATKAN/DIPELAGAKAN OLEH YAHUDI, KERANA SEMANGAT ASSABIYYAH MANA-MANA BANGSA PON AKAN SENTIASA MENCARI TITIK PERMUSUHAN..KECUALI SEMANGAT ASSABIYYAH YAHUDI YANG BERSATU UNTUK MENJAHANAMKAN DAN MEMPERHAMBAKAN BANGSA LAIN.

KAUM MUHAJIRIN (ORANG QURAISY YG BERHIJRAH) DAN ANSAR JUGA DI SATUKAN OLEH NABI ATAS DASAR PERSAUDARAAN ISLAM, DI DORONG SIFAT TOLONG MENOLONG DAN BERKORBAN MEMBANTU SESAMA SAUDARA.

KAUM MUHAJIRIN YG BERHIJRAH SEHELAI SEPINGGANG DI BANTU OLEH KAUM ANSAR MADINAH TERUTAMA DARI SUDUT EKONOMI DAN SOSIAL, POLITIK MADINAH DI TADBIR OLEH RASULULLAH MENGIKUT PERLEMBAGAAN MADINAH YG DI TERIMA SEMUA PENDUDUK MADINAH.

DUA KISAH DI ATAS MENGGAMBARKAN HANYA ISLAM, SEKALI LAGI DI TEGASKAN, HANYA ISLAM SAHAJA YG DPT MEMPERSAUDARAKAN BANGSA/KAUM/PUAK/ETNIK.

BANGSA ARAB, BANGSA MELAYU DAN APA SAJA JENIS BANGSA JIKA MEMILIH IDEOLOGI ATAU FAHAMAN SELAIN DARI ISLAM, PASTI AKAN BERPECAH BELAH DAN DI PERALATKAN/DI PERHAMBAKAN OLEH BANGSA LAIN YG LEBIH KUAT FAHAMAN SEMANGAT ASSABIYAHNYA.

ORANG KULIT PUTIH/ANGLO SAXON AMERIKA/BRITISH SEKARANG DIPERHAMBAKAN OLEH YAHUDI ZIONIS.

SEBAGAIMANA ORG ARAB MADINAH (AUS DAN KHAZRAJ) DI PERHAMBAKAN YAHUDI SEMASA JAHILIYYAH.

ORG2 MELAYU DIPERHAMBAKAN UMNO/BN KERANA ORG2 MELAYU TIDAK MENGAMALKAN ISLAM SEPENUHNYA. (MISKIN KETINGGALAN DULU, KINI DAN SELAMANYA)

JADI, ORANG MELAYU TIDAK ADA PILIHAN, ISLAM SAHAJA YG DAPAT MENYATUKAN BANGSA, SEBAGAIMANA TERJADI KPD BANGSA ARAB PD MASA NABI, BUKAN BERPECAH BELAH MCM BANGSA ARAB SEKARANG YG MEMILIH KEBANGSAAN ARAB MASING2, SAMPAIKAN ISRAEL YG KECIK ITU MENJADI BEGITU BERKUASA DI TIMUR TENGAH.