14 Oktober 2010

Kenapa hanya 14 wanita pertama sertai sidang?

05 Zulkaedah 1431 H

KUALA LUMPUR, 12 Okt: Mengapa hanya 14 negara dan hanya dari negara-negara Afrika sahaja menghantar wanita pertama mereka ke persidangan pertama Wanita Pertama Dunia menjadi tanda tanya.

Bagi Speaker Dun Selangor, Teng Chan Kim, jawapannya hanya satu sahaja iaitu tuan rumah sidang ini bukannya wanita pertama Malaysia iaitu Raja Permaisuri Agung.

"Kecuali Laos, tidak ada negara di Asia yang menghantar Wanita Pertama mereka ke sidang pertama Wanita Pertama. Ia lebih sesuai di namakan Sidang Wanita Pertama Afrika," kata Teng Chang Kim.

Sidang pertama ini dianjurkan oleh isteri perdana menteri, Datin Seri Dr Rosmah Mansur. Sebelum ini, Rosmah menimbulkan kekeliruan apabila menyiarkan iklan bernilai RM1.5 juta di akhbar The New York Times di Amerika dan menamakan beliau sebagai wanita pertama Malaysia.

Ekoran itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib terpaksa membuat penjelasan di Parlimen dan mempertahankan gelaran untuk isteri beliau itu.

Persidangan Wanita Pertama yang bermula hari ini di hotel Palace of The Golden Horses disertai 14 wanita pertama iaitu kira-kira 7.3 peratus dari 192 negara di dunia. Ia turut dihadiri enam perwakilan wanita pertama dan 20 menteri.

Antara negara yang menghantar wanita pertama mereka adalah Albania, Congo, Gambia, Ghana, Jamaica, Kiribati, Laos, Mali, Mauritius, Mozambique, Nigeria, Paraguay, Seychelles, Sierra Leone, Sri Lanka dan Zambia.

Sidang hari ini bermula dengan ucaptama oleh isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Perbincangan panel membabitkan lima wanita pertama yang terdiri daripada Ernestina Naadu Mills dari Ghana, Lorna Golding dari Jamaica, Nyama Koroma dari Sierra Leone, Mercedes Lugo De Maidana dari Paraguay dan Thandiwe Banda dari Zambia.

Harakahdaily/-

5 ulasan:

Budak Trolak berkata...

Ini merupakan penghinaan kepada institusi di raja. Mengisytiharkan diri sendiri sebagai wanita pertama negara bermakna mengetepikan Permaisuri Agong sebagai isteri kepada lelaki pertama negara iaitu Yang Dipertuan Agong.

Tanpa Nama berkata...

kelakar la rosmah tu...perasa bagus sangat...kata hidup sebagai Islam tpi tak tak pakai tudung..

Tanpa Nama berkata...

Perempuan tu memang dah lama sangat bercita-cita nak jadi 'wanita pertama' tetapi tersilap sebab tertackle najib.

Tanpa Nama berkata...

mohon isu ini diperbesarkan supaya menjadi teladan kepada mana-mana individu yang membelakangkan institusi Raja Berpeloembagaan

Tanpa Nama berkata...

apakah manfaatnya kepada rakyat?