26 Disember 2012

Ngeri! Bas Kilang Hancur Terbalik Rempuh Kereta

bas112 Safar 1433H. [MOD] -

Ngeri! Bas Kilang Hancur Terbalik Rempuh Kereta (6 Foto)| Sudah menjadi rutin apabila bas kilang berwana biru ini akan mengambil para pekerjanya di setiap kawasan. Namun dalam perjalanan menuju ke tempat kerja, tidak semena-mena bas yang dipandu hilang kawalan ketika mahu memasuki lorong sebelah kiri. Akibatkan hilang kawalan, bas tersebut telah merempuh sebuah kereta proton Satria yang berada di lorong kiri tersebut. Kemalangan ini menyebabkan dua orang maut di tempat kejadian. Boleh lihat gambar di bawah ini.
NIBONG TEBAL – Dua pekerja kilang maut apabila bas yang dinaiki terlibat dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Kilometer 150.3 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) berhampiran susur keluar Bukit Tambun, di sini pagi ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Supt Shafien Mamat berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 6.30 pagi itu, Nurul Nadirah Sudin, 18, dan Samsiah Hasan, 22, masing-masing berasal dari Taiping dan Batu Kurau, Perak, meninggal dunia di tempat kejadian.
bas2
bas3
“Kejadian dipercayai berlaku apabila bas yang membawa 17 pekerja kilang dalam perjalanan dari Tanjung Piandang, Perak ke kawasan perindustrian di Perai, cuba memasuki lorong kiri lebuh raya sebelum hilang kawalan lalu merempuh kereta yang bergerak seiring di lorong kiri.
“Kedua-dua kenderaan itu terbabas dengan bas terbalik ke kawasan semak di kiri lebuh raya,” katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Beliau berkata, pemandu bas dan sembilan pekerja kilang yang cedera kini dirawat di Hospital Seberang Jaya manakala enam lagi pekerja yang cedera ringan telah dibenarkan pulang.
bas4
bas5
bas6
Katanya, pemandu kereta berusia 21 tahun itu hanya mengalami cedera ringan.
Shafien berkata, jenazah kedua-dua pekerja itu telah dituntut oleh keluarga masing-masing.
Sementara itu, bapa Nurul Nadirah, Sudin Ismail, 45, ketika ditemui berkata, beliau mendapat panggilan daripada abang iparnya kira-kira pukul 6.45 pagi memberitahu kemalangan itu, bagaimanapun beliau tidak diberitahu yang anaknya telah meninggal dunia.

Beliau berkata, beliau amat terkejut dengan berita kematian anaknya itu yang kali terakhir mereka berjumpa ialah minggu lepas.

Ibu saudara Nurul Nadirah, Hamisah Samsudin, 37, berkata bas terhuyung-hayang secara tiba-tiba hingga menyebabkannya memegang kerusi dengan kuat.

“Sedar-sedar bas dah terbalik. Saya merangkak keluar mengikut cermin hadapan bas,” kata ibu kepada tiga orang anak itu yang cedera di bahu.

Seorang lagi mangsa, Fazilawati Md Rasdi, 30, dari Batu Kurau berkata ketika kejadian beliau sedang tidur dan hanya menyedari kejadian itu selepas terdengar jeritan rakan sekerjanya sebelum bas itu terbalik.- Bernama.

Tiada ulasan: