05 Januari 2014

25 kali gagal temu duga

3 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Kuala Lumpur: "Sejak kecil saya cuba buktikan kecacatan saya bukan penghalang untuk berjaya. Begitupun, lain pula jadinya bila saya mahu cari kerja.
"Kebanyakan majikan yang menemuduga saya hanya melihat kecacatan dan bukan kemampuan saya," kata Kamairu Azman Daud, 26, pelajar kelainan upaya (OKU) bijak yang masih gagal mendapatkan pekerjaan meskipun menamatkan pengajian dengan cemerlang tahun lalu.

Dilahirkan cacat tangan kiri dan kudung kaki kiri, pelajar jurusan Ijazah Teknologi Sains Perubatan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam itu mendapatkan purata nilai gred (GPA) 4.00 untuk semester akhir iaitu praktikal dan tesis, sekali gus menamatkan pengajian dengan purata nilai gred terkumpul (CGPA) 3.57.

Sepanjang tempoh pengajian, anak kelahiran Kelantan ini juga menerima tiga Anugerah Dekan berikutan kecemerlangannya dalam akademik walaupun terpaksa berulang-alik ke kuliah menggunakan kaki palsu.
Menurut Kamalru, cita-cita untuk berjaya dalam bidang pelajaran kini tercapai, namum impian untuk berkerja seperti individu normal tetap terhalang kerana diskriminasi terhadap individu sepertinya.
Mymetro

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kerana kamu bijak dan cerdik maka sukarlah sikit dapat kerja tetapi jika kamu macam mentri-mentri ayam Najib mungkin senang untuk mendapatkan kerja sebabny trend masa kini kerajaan dibawah Najib memang suka pada orang-orang yang bodoh supaya senang dikontrol. Kalau bijak takut nanti melawan tuan, anggapan rakyat begitulah agak-agaknya.