25 November 2010

UDANG MSK LEMAK CILI API + PETAI

18 Zulhijjah 1431H
Oleh : newsfowarder

Bahan2

300-400 gm udang (tak kisah udang solo, udg galah, udg tajam dll)

2 papan petai belah 2

2 cwn santan pekat (santan pertama)

10 biji cili padi, belah 2(leh tambah jika ske pedas)

2 ulas bawang merah kecik (hiris nipis)

2 ulas bawang putih (hiris nipis)

2 batang serai (hiris nipis) saya ske banyak serai….

Asam keping, Garam, Perasa (jika ske)

Kunyit serbuk (kalau ske kunyit hidup boleh hiris gak)

Cara2

- masukkan santan dan bahan yang dihiris dan petai ke dalam periuk.

- Apabila mendidih masukkan udang yang telah dibuang kulit dan telah dibersihkan.

- masukkan asam keping, garam, perasa

- kacau pelan2 bila mendidih semula sket sila angkat yer… udang tak beh masak lelama… nanti isi dia keras.

Tiada ulasan: