18 Zulhijjah 1431H
Oleh : newsfowarder
Bahan2
300-400 gm udang (tak kisah udang solo, udg galah, udg tajam dll)
2 papan petai belah 2
2 cwn santan pekat (santan pertama)
10 biji cili padi, belah 2(leh tambah jika ske pedas)
2 ulas bawang merah kecik (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 batang serai (hiris nipis) saya ske banyak serai….
Asam keping, Garam, Perasa (jika ske)
Kunyit serbuk (kalau ske kunyit hidup boleh hiris gak)
Cara2
- masukkan santan dan bahan yang dihiris dan petai ke dalam periuk.
- Apabila mendidih masukkan udang yang telah dibuang kulit dan telah dibersihkan.
- masukkan asam keping, garam, perasa
- kacau pelan2 bila mendidih semula sket sila angkat yer… udang tak beh masak lelama… nanti isi dia keras.
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 batang serai (hiris nipis) saya ske banyak serai….
Asam keping, Garam, Perasa (jika ske)
Kunyit serbuk (kalau ske kunyit hidup boleh hiris gak)
Cara2
- masukkan santan dan bahan yang dihiris dan petai ke dalam periuk.
- Apabila mendidih masukkan udang yang telah dibuang kulit dan telah dibersihkan.
- masukkan asam keping, garam, perasa
- kacau pelan2 bila mendidih semula sket sila angkat yer… udang tak beh masak lelama… nanti isi dia keras.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan