21 Oktober 2011

Kakitangan akademik UIA sokong Aziz Bari

23 Zulkaedah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 21 Okt: Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (PKA UIAM) ingin menyatakan sokongannya terhadap Professor Abdul Aziz Bari di dalam menjalankan amanahnya sebagai seorang murabbi dan sarjana Perlembagaan Malaysia.

“Kami berasa terkilan atas campurtangan pihak luar ke atas sistem pendidikan di negara ini yang sepatutnya bebas dan bersifat professional,” ujar persatuan itu dalam satu kenyataan.

PKA UIAM berkata, tohmahan serta tekanan yang tidak berasaskan ilmu yang dilemparkan kepada Professor Abdul Aziz Bari hanya membuang masa dan merendahkan status negara di mata dunia.

“Professor Abdul Aziz Bari adalah seorang yang berwibawa dan berkelayakan untuk membuat kenyataan ilmiah dan rasional dalam bidang kepakaran beliau,” tambah kenyataan itu.

Berikut kenyataan penuh PKA UIAM

Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (PKA UIAM) ingin menyatakan sokongannya terhadap Professor Abdul Aziz Bari di dalam menjalankan amanahnya sebagai seorang murabbi dan sarjana Perlembagaan Malaysia.

Kami berasa terkilan atas campurtangan pihak luar ke atas sistem pendidikan di negara ini yang sepatutnya bebas dan bersifat professional.

Tohmahan serta tekanan yang tidak berasaskan ilmu yang dilemparkan kepada Professor Abdul Aziz Bari hanya membuang masa dan merendahkan status negara di mata dunia.

Professor Abdul Aziz Bari adalah seorang yang berwibawa dan berkelayakan untuk membuat kenyataan ilmiah dan rasional dalam bidang kepakaran beliau. Ini adalah seperti yang dinyatakan didalam Al Qur’an: Surah al-Anbiya’ (21:7): “Kami tiada mengutus rasul-rasul sebelum kamu, melainkan beberapa orang-laki-laki yang Kami beri wahyu kepada mereka, maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui”.

Mana-mana pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan beliau sepatutnya memberi beliau ruang untuk berdebat secara lebih terbuka kerana proses konstruktif sebegini Ini akan meningkatkan tahap pemikiran masyarakat di negara tercinta ini. Peringatan ini jelas berkait rapat dengan ayat Al Qur’an dalam Surah al-Baqarah (2:111):

“Dan mereka (Yahudi dan Nasrani) berkata pula: "Tidak sekali-kali akan masuk syurga melainkan orang-orang yang berugama Yahudi atau Nasrani". Yang demikian itu hanya angan-angan mereka sahaja. Katakanlah (wahai Muhammad): "Bawalah kemari keterangan-keterangan yang (membuktikan kebenaran) apa yang kamu katakan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar".

Professor Abdul Aziz Bari sepatutnya diberi penghargaan kerana berjaya membuat satu negara berfikir dan memberi reaksi di dalam pelbagai cara. Beliau bagaimanapun tidak harus dihukum kerana reaksi pihak ketiga ini.

Sebagai seorang ahli akademik, Professor Abdul Aziz Bari berhak menyatakan pendapat seperti yang telah dilakukannya. Ini adalah sebahagian dari kebebasan akademik yang dipunyai oleh setiap ahli akademik. Mana-mana negara yang mahukan universiti mereka disanjungi dan dihormati sebagai universiti bertaraf dunia pasti menyokong, menghormati dan melindungi kebebasan akademik ini.

Kami tidak mahu tindakan ini kelak dijadikan satu 'precedence' pada masa akan datang kerana ia boleh menyekat sumbangan intelektual dari ahli akademik terhadap isu-isu kenegaraan sama ada yang dianggap sensitif atau sebaliknya.

Sebarang tafsiran dan pandangan yang dibuat dari hasil kepakaran seseorang ahli akademik sewajarnya disambut secara lapang dada oleh mana-mana pihak.

Kritikan inteletek adalah sangat penting di dalam dunia akademik kerana dengannya budaya keilmuan di sesebuah universiti itu boleh berkembang dan menyumbang sesuatu kepada pembangunan anak bangsa dan negara.

Kebebasan akademik ini telah disaran oleh UNESCO melalui peruntukan dalam “Recommendation Concerning the Status of Higher Education Teaching Personnel” yang dihasilkan melalui persidangan UNESCO pada 11 November 1997, seperti dalam Artikel 26 dan 27 yang berbunyi: “the right to contribute to social change through freely expressing their opinion of state policies and of policies affecting higher education”.

PKA UIAM menyeru semua pihak supaya menghayati dan menghormati kebebasan akademik. Keprihatinan pihak-pihak yang berkepentingan (stakeholders) dalam perkara ini amat perlu untuk memertabatkan Malaysia sebagai hub pendidikan tinggi antarabangsa dengan universiti-universitinya bertaraf dunia.

Sekian. Terima kasih.

harakahdaily/-

1 ulasan:

HUDA AL-HADI berkata...

Syabas Dr Aziz Bari atas keyakinan diri merentas benua Intelektual menegakkan displin Agama Islam bagi mempertahan kesucian Islam itu sendiri. Dr Aziz Bari adalah wajah yang dibentuk selaras dengan surah 'Al-Ash'; bersabarlah Dr kelak cahaya kebenaran sentiasa bersinar.

Yang menjadi kelam kabut dan riuh rendah itu datang dari mereka yang sesat aqidah dan tidak kuat 'aqal dan mudah melatah di antaranya IZAM 'al katak'. Dahulu beliau pernah jadi benteng pertahanan aqidah semasa dalam abim tetapi bila berwajah dua alam sentiasa menjadi egen was-was supaya dinampak beliau saja intelek.

Dr Aziz Bari adalah waris muslim yang beriman berani berkata yang benar walaupun pahit penanggungannya. Dari gerak kerja selama ini beliau tidak nampak mempunyai kepentingan peribadi atau halatuju peribadi melainkan mewarnakan keintelktualnya dalam kerjayanya lebih-lebih lagi beliau merupakan pensyarah vateran di UNIVERSITI DUNIA ISLAM yang kebetulan bertapak di Malaysia.

Hubaya-hubaya...! pohon kepada pimpinan melayu juga mana-mana tonggak yang memayungi orang melayu belajarlah menjadi orang tidak beremosi dan anjurlah orang awam supaya menjadi orang yang berorientasi keilmuan agar menjadi umat yang kuat 'METAL DAN FIZIKAL' dan gunakan wadah keilmuan dalam menyelesaikan permasalahan sejagat. Usahlah jadikan kumpulan kamu sahaja yang layak memberi pendapat UBN pun sudah hampir kepenghujung nanti tak tercapai hajat ramai ke 'Rumah Bahgia' Tanjung Rambutan atau Rumah Permai di Tampoi. Jika berterusan terpaksa kerajaan baru membina lagi banyak rumah-rumah seperti itu kan membazir duit rakyat pula tu. Peruntukan untuk itu sepatutnya boleh disalur kepada rakyat bagi pembangunan insan untuk rakyat sejahtera sihat bahagian.

Bagi yang tengah sesat aqidah dan cupu ilmu janganlah bercakap kalau tak tahu. Gunalah wadah kearah intelektual dan kembalilah kepada AlQuran dan Sunnah bagi menyelesai permasalahan.