30 November 2011

Banjir di Kelantan pulih sepenuhnya

4 Muharram 1433H. [MOD] -

PASIR MAS: Semua pusat pemindahan banjir yang dibuka di Kelantan kini ditutup sepenuhnya berikutan banjir di negeri itu sudah semakin pulih.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata, kesemua mangsa pemindahan banjir dibenarkan pulang ke rumah masing-masing secara berperingkat sejak pagi tadi.

Di Pasir Mas, daerah yang paling teruk terjejas bencana banjir mendapati kebanyakan penduduk sibuk membersihkan kediaman masing-masing yang dipenuhi lumpur dan kotoran akibat ditenggelami air.

Bagaimanapun, rata-rata penduduk yang ditemui berkata mereka masih menjangkakan negeri itu akan menghadapi kehadiran beberapa gelombang banjir lagi yang menyebabkan mereka tetap membiarkan barangan terus disimpan di tempat tinggi.

Seorang penduduk Kg Kedai Lama, Rantau Panjang, Hasmah Abdul Rashid, 56, berkata, beliau dan keluarganya tetap bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan banjir kali kedua dengan memindahkan barangan ke tempat yang tinggi.

"Kalau tengok tahun sebelum ini memang biasanya banjir datang beberapa kali.

"Sebab itu saya dan keluarga ambil keputusan letakkan barangan penting di tempat tinggi sehinggalah memang disahkan bukan lagi musim tengkujuh, sekarang ini cuma bersihkan apa yang patut," katanya.

Hasmah berkata, beliau dan keluarga lebih selesa berpindah ke pusat pemindahan banjir yang disediakan kerana keselamatan lebih terjamin.

Sementara itu, banjir yang melanda Kelantan sehingga kini meragut tujuh nyawa.

Kesemua mangsa yang ditemui mati lemas itu adalah lelaki termasuk remaja dan seorang kanak-kanak berusia dua tahun. - BERNAMA

Tiada ulasan: