21 Jun 2012

Bayi dilahirkan tanpa bola mata

1 Syaaban 1433H. [MOD] -

Seorang kanak-kanak ini dilahirkan dalam keadaan tanpa boleh melihat. Satu ujian buatnya apabila kanak-kanak yang dikenali sebagai Marwanijun dilahirkan tanpa mata ini, tetapi kelihatan gembira apabila lampu picit diacukan ke mukanya.

Sejak berusia lapan bulan, lampu picit sering diacukan ke arah rongga Marwanijun di mana mata kirinya sepatut berada. Kini doktor di China mendapati dia mempunyai mata di bawah lapisan kulit itu, tetapi ia terlalu sensitif untuk didedahkan.
Ibu bapa kanak-kanak terbabit kecewa apabila anak lelaki mereka dilahirkan hanya dengan lapisan kulit yang licin menutupi rongga mata.

Namun apabila bapa, Madamihan dan ibunya, Salamu, masing-masing berusia 26 tahun membawa anak mereka dari desa terpencil ke sebuah hospital di Urumqi yang juga ibu negeri Xinjiang, mereka diberikan sinar harapan. Doktor memberitahu anak mereka sukakan lampu picit kerana dia sebenarnya mempunyai mata kiri, tetapi ia dilitupi lapisan kulit.

“Dia teruja untuk melihat cahaya dan kami berdoa setiap hari supaya dia dapat melihat cahaya,” kata Madamihan.

Malangnya pakar di Hospital Tentera 474 berkata, kanak-kanak itu tidak sesuai untuk menjalani pembedahan kerana matanya tidak mempunyai kanta.Walaupun jika pembedahan dapat mendedahkan bola mata kirinya, dia mungkin tidak dapat melihat apa-apa. Doktor mencadangkan kanak-kanak itu mungkin sesuai untuk diberikan mata palsu apabila dia mencecah usia 16 tahun.

P/S – Kasihan kanak-kanak ini apabila dilahirkan ia langsung tidak dapat melihat keadaan sekeliling. Cahaya pun sudah mampu membuatkannya ia gembira. Admin agak tersentuh dengan kanak-kanak ini. Semoga suatu hari nanti ia akan dapat melihat dengan izin Allah SWT. Siapa tahu, tiada yang mustahil dalam dunia ini.

Sumber: Melayukini

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Dan semoga dia mendapat hidayah...amin..