25 Jun 2021

Masakan Cina : Ayam Lemon

Ayam lemon merupakan antara masakan Cina yang kerap disajikan di kebanyakan restoran. Resepinya juga cukup mudah untuk dicuba. Resepi ini dikongsikan oleh Mohamad Firdaus di laman Facebook.

Bahan-bahan:

  • 500 g dada ayam (dipotong dadu)
  • Bawang putih (ditumbuk)
  • Sedikit lada sulah
  • Tepung jagung

Bahan sos lemon:

  • 1 biji lemon (dihiris dan dibuang biji)
  • 1 cawan air
  • 1 kiub pati ayam
  • 5 sudu besar gula
  • Sedikit pewarna kuning atau kunyit

  • Cara-cara:
  1. Perap dada ayam bersama bawang putih dan tambahkan lada sulah.
  2. Celup dengan tepung jagung dan goreng. Ketepikan.
  3. Untuk sos lemon, campurkan semua bahan sos dalam kuali. Kemudian, hidupkan api.
  4. Setelah sos sebatii, masukkan tepung jagung untuk memekatkan sos.
  5. Siramkan sos di atas ayam yang digoreng tadi.
  6. Sedia untuk dihidang.
saji.my/-

Tiada ulasan: