01 Disember 2009

UCAPAN PESURUHJAYA SEMASA MAJLIS MESRA MEDIA

Email : mohd hafez sabri

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

ALHAMDULILLAH, SAYA BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH SWT. KERANA DIPERTEMUKAN KITA SEMUA DALAM SUATU MAJLIS YANG AMAT BERMAKNA BAGI SAYA IAITU MAJLIS MESRA MEDIA PIMPINAN TERTINGGI PAS PERAK BERSAMA MEDIA.

2. TERLEBIH DAHULU, SAYA INGIN MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK PENGANJUR KERANA SUDI MENJEMPUT SAYA UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN SETERUSNYA DAPAT BERSAMA PULA DALAM MAJLIS MERAIKAN RAKAN-RAKAN MEDIA PADA PETANG INI.

3. PENGANJURAN PROGRAM INI BERTUJUAN UNTUK MEMBOLEHKAN PIMPINAN TERTINGGI PAS PERAK DAN RAKAN MEDIA , TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN BERKENAL-KENALAN, BERTUKAR–TUKAR FIKIRAN DAN MENGEMBANGKAN IDEA BAGI MENGENALPASTI PENDEKATAN–PENDEKATAN YANG LEBIH BERKESAN DALAM USAHA MENANGANI SEBARANG PERMASALAHAN YANG MELANDA MASYARAKAT DI NEGERI PERAK KHUSUSNYA, BEGITU JUGA DALAM MENYEBARLUASKAN FUNGSI DAN PERANAN PAS DALAM MEMBAWA AGENDA PERUBAHAN KEPADA MASYRAKAT BAGI MEMBINA SEBUAH NEGARA YANG TERBAIK SERTA MENDAPAT KEAMPUNAN DARI ALLAH SWT.

4. KEJAYAAN CEMERLANG PAS DALAM PILIHAN RAYA UMUM KE-12 PADA 2008 TELAH MELETAKKAN PAS SEBAGAI SEBUAH PARTI UTAMA YANG DILIHAT OLEH RAKYAT BERUPAYA MENGAMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARA, PERUANGAN INI SEMAKIN MENJADI REALITI APABILA PAS BERSAMA-SAMA RAKAN-RAKAN DALAM PAKATAN RAKYAT BERSAMA BERGANDING BAHU BAGI MEMBEBASKAN RAKYAT DARI KEZALIMAN DAN PENINDASAN YANG DILAKUKAN UMNO/BN SELAMA MEMERINTAH NEGARA INI. SEMENJAK 1990, PAS TELAH MELANGKAH MAJU DALAM AGENDA MENJADI SEBUAH PARTI PEMERINTAH YANG MODERAT DALAM MELAKSANAKAN CITA-CITA ISLAMNYA BERMULA DI KELANTAN SEMENJAK 1990, KEMUDIAN KE TERENGGANU PADA 1999 HINGGA 2004, DAN KINI PAS MENDAPAT KEPERCAYAAN RAKYAT DI KELANTAN,KEDAH, PERAK, SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI PARLIMEN JUGA, PAS TELAH BANGKIT DAN MENGUASAI 10 PERATUS DARIPADA KERUSI PARLIMEN ATAU 25 PERATUS DARIPADA KESELURUHAN KERUSI PEMBANGKANG. PERKEMBANGAN INI MELETAKKAN PAS DALAM PERHATIAN PEMINAT POLITIK, PENGKAJI DAN JUGA PENYELIDIK.
5. SEBENARNYA, KEMUNCULAN PAS DALAM SEJARAH POLITIK TANAH AIR TELAH BERMULA SEMENJAK 23 OGOS 1951 APABILA PARA ULAMAK YANG BERSIDANG DI KUALA LUMPUR BERSETUJU MENUBUHKAN SEBUAH PERSATUAN YANG DINAMAKAN PERSATUAN ULAMAK SE-MALAYA. NAMA PERSATUAN INI KEMUDIANNYA DIUBAH MENJADI PERSATUAN ISLAM SE-MALAYA (PAS) PADA 24 NOVEMBER 1951, DALAM SATU PERSIDANGAN ULAMAK MALAYA DI BAGAN TUAN KECIL (BUTTERWORTH), SEBERANG PRAI. ITULAH SEKELUMIT PERMULAAN SEJARAH PAS YANG DIASASKAN OLEH PARA ULAMAK YANG KEMUDIANNYA BERKEMBANG MENJADI SEBUAH PERTUBUHAN POLITIK,TARBIYYAH DAN DAKWAH YANG PENTING DI NEGARA INI.

6. PADA PETANG INI, SAYA AKAN MEMFOKUSKAN UCAPAN SAYA BERKENAAN KEPENTINGAN HUBUNGAN BAIK ANTARA MEDIA DAN PARTI PAS BAGI MEMBINA SEBUAH TAMADUN MASYARAKAT YANG TERBAIK DI NEGERA KITA INI.

7. SEMEMANGNYA INDUSTRI MEDIA YANG SUDAH BERTAPAK DI NEGARA KITA SEJAK ZAMAN SEBELUM KEMERDEKAAN, KINI SEMAKIN POPULAR DAN MENJADI WADAH UTAMA RAKYAT UNTUK MERISIK KHABAR ATAU MENDAPATKAN MAKLUMAT. TIDAK LENGKAP RASANYA HARI KITA JIKA MEMULAKAN SEBARANG TUGAS SEHARIAN KITA TANPA MEMBACA AKHBAR ATAU MENONTON BERITA DI TELIVISION. SETIAP HARI, KITA SENTIASA MEMERLUKAN MAKLUMAT DAN BERITA MENGENAI PERISTIWA-PERISTIWA YANG BERLAKU DI SEKITAR KITA ATAU DI SERATA DUNIA. KITA INGIN MENGETAHUI APA YANG TERJADI, BAIK MENGENAI SENARIO POLITIK, KEJADIAN JENAYAH, POLISI DAN DASAR-DASAR KERAJAAN, PASARAN SAHAM, ATAU MUNGKIN JUGA BERITA HIBURAN. PENDEK KATA MEDIA MASSA TERUS DIMINATI DAN MEMPUNYAI PENGARUH YANG BESAR KEPADA SELURUH MASYARAKAT.

8. KECANGGIHAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DEWASA INI TELAH BANYAK MERUBAH ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA. HAMBATAN TEKNOLOGI INI TELAH BERKEMBANG PESAT KE SELURUH DUNIA YANG MENYEBABKAN DUNIA DIRASAKAN SEMAKIN SEMPIT TERUTAMA DENGAN PEMBENTUKAN SATU FENOMENA YANG LEBIH DIKENALI SEBAGAI 'MAKLUMAT DUNIA DI HUJUNG JARI'.

9. PERKEMBANGAN TEKNOLOGI INI TENTUNYA MEMPUNYAI HUBUNGAN YANG RAPAT DENGAN MEDIA, SAMADA ELEKTRONIK ATAU BERCETAK. TIDAK DAPAT DINAFIKAN, DI ZAMAN PASCA-MODEN INI MEDIA TELAH DILIHAT BUKAN SAHAJA SEBAGAI PENYEBAR MAKLUMAT BERITA DAN SEBAGAINYA TETAPI JUGA SEBAGAI PENCETUS MINDA MASYARAKAT ATAU LEBIH TEPAT SEBAGAI PENENTU AGENDA YANG DIBAWA OLEH MANA-MANA PARTI.

10. PAS PERAK SANGAT MENGHARGAI PERANAN MEDIA DAN WARTAWAN YANG SELAMA INI TELAH MEMBERIKAN KERJASAMA YANG BAIK DENGAN PAS PERAK DALAM MENYAMPAIKAN MAKLUMAT PAS PERAK KEPADA RAKYAT, BANTUAN YANG DIBERIKAN OLEH PIHAK MEDIA AMATLAH KAMI HARGAI.

11. PAS PERAK SANGAT MENGHARGAI PERANAN DAN SUMBANGAN MEDIA MASSA SEBAGAI PENYALUR MAKLUMAT KEPADA MASYARAKAT. PIHAK MEDIA TELAH BANYAK MEMBERI PENGARUHNYA DALAM MEMBENTUK NEGARA DAN MASYARAKAT YANG ADA PADA HARI INI. PAS PERAK JUGA BERTERIMA KASIH KERANA MEDIA TURUT BERGERAK SAMA-SAMA DALAM USAHA PAS PERAK MEMBINA SEBUAH MASYARAKAT HARMONI DAN ADIL DI PERAK INI . TANPA USAHA PIHAK MEDIA, PAS PERAK YAKIN BAHAWA USAHA MEMBAWA NEGERI PERAK KE ARAH YANG LEBIH CEMERLANG AKAN MENJADI SUKAR. TERIMA KASIH SAYA UCAPKAN KEPADA PIHAK MEDIA.

12. PAS PERAK MELIHAT MEDIA TURUT MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM MENGIMBANGI KEBERKESANAN MAKLUMAT YANG DISAMPAIKAN PAS PERAK KEPADA RAKYAT, CONTOHNYA SEPERTI PEMAPARAN ISU-ISU DAN BERITA-BERITA YANG TEPAT, BENAR DAN BERTANGGUNGJAWAB AMAT PENTING DALAM PROSES INI. DI SINI PAS PERAK MELIHAT MEDIA BERPERANAN SEBAGAI AGEN 'CHECK AND BALANCE' DALAM MENENTUKAN KEBERKESANAN PERJUANGAN YANG DIBAWA OLEH PAS DAPAT DITERIMA OLEH RAKYAT.

13. HUBUNGAN ERAT ANTARA PAS PERAK DENGAN MEDIA MASSA BERERTI KEDUA-DUA PIHAK BOLEH BEKERJASAMA DEMI KEPENTINGAN DAN KEBAIKAN UMUM. IA JUGA ADALAH BUKTI, BAHAWA DALAM MELAKSANAKAN TUGAS KEDUA-DUA PIHAK DAPAT BEKERJASAMA MEMBINA MINDA MASYARAKAT KEARAH MAKLUMAT YANG BAIK DAN TEPAT.

14. PAS PERAK MELIHAT, MEDIA MASSA PERLULAH MEMBERIKAN BERITA YANG ADIL DAN TELUS DARIPADA MANA-MANA PIHAK, SESUNGGUHNYA DENGAN CARA INI PERANAN MEDIA AKAN DILIHAT SEBAGAI AGEN PENYAMPAI MAKLUMAT YANG TERBAIK KEPADA MASYARAKAT.

15. BAGI PAS PERAK, APA YANG PERLU DILAKUKAN SEKARANG IALAH MEDIA PERLU MENAMPIL DAN MENYIARKAN LEBIH BANYAK LAGI MAKLUMAT-MAKLUMAT ILMIAH YANG BERTERASKAN KEPADA PRINSIP KEADILAN DAN KETELUSAN BAGI MENDIDIK MINDA DAN HATI MASYARAKATI. PERKARA INI DISEBABKAN SECARA TIDAK LANGSUNG AKAN MEMBERI IMPAK POSITIF DALAM PEMBENTUKAN SAHSIAH MASYARAKAT YANG TERPUJI DAN BOLEH DITELADANI AGAR MASYARAKAT DAPAT MENJALANI KEHIDUPAN YANG HARMONI HASIL DARIPADA PERSEPSI YANG BAIK DAN TELUS YANG DISAMPAIKAN MELALUI MEDIA MASSA. PERKARA YANG BENAR PERLU DINYATAKAN BENAR DAN PERKARA YANG SALAH PERLU DINYATAKAN SALAH.

16. PAS PERAK JUGA MENGHARAPKAN PERANAN MEDIA DALAM MEMAHAMKAN KEPADA RAKYAT BAHAWA PERJUANGAN PAS BERPAKSIKAN PRINSIP KEADILAN YANG DIBAWA OLEH ISLAM, PAS PERAK JUGA YAKIN DENGAN PERANAN YANG BAIK DILAKUKAN OLEH MEDIA INI. SAYA YAKIN PAS PERAK AKAN DAPAT MENARIK MINAT GOLONGAN BUKAN ISLAM UNTUK MENGENALI DAN MEMPELAJARI ISLAM DAN SEKALIGUS BERKONGSI RASA KEISLAMAN TERSEBUT. MELALUI KEFAHAMAN YANG SEBENAR.HASIL DARIPADA ITU MAKA KEAMANAN DAN KESTABILAN PASTI TERJAMIN KERANA MASYARAKAT BUKAN ISLAM AKAN LEBIH MEMAHAMI KONSEP KEAMANAN DAN KEADILAN YANG DIPERJUANGKAN OLEH ISLAM DAN DALAM MASA YANG SAMA UMAT ISLAM PULA SENANG BERDAMPINGAN DENGAN MASYARAKAT BUKAN ISLAM. INI AKAN MENGGALAKKAN INTEGRASI ANTARA KAUM YANG AKAN MENYUMBANG KEPADA KESEJAHTERAAN NEGARI PERAK

SEBELUM SAYA MENGAKHIRI UCAPAN INI, SEKALI LAGI SAYA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK PENGANJUR YANG SUDI MENJEMPUT SAYA UNTUK HADIR BERSAMA-SAMA RAKAN MEDIA PADA PETANG INI, TERIMA KASIH JUGA KEPADA RAKAN-RAKAN MEDIA YANG HADIR, MUDAH-MUDAHAN HUBUNGAN ERAT RAKAN-RAKAN MEDIA DENGAN PAS PERAK YANG SEDIA TERJALIN AKAN TERUS BERKEKALAN, SESUNGGUHNYA APA SAHAJA AMALAN KEBAIKAN YANG KITA LAKUKAN KERANA ALLAH SWT, GANJARAN PAHALA YANG AKAN KITA TERIMA AMATLAH BESAR .

Tiada ulasan: