28 Syawal 1431 H
Oleh: KALIMAJARO I
Oleh: KALIMAJARO I
Mengawetkan berbagai jenis bahan makanan didalam peti ais, paling tidak kita harus mengetahui daya tahan tiap-tiap jenis makanan yang kita gemari. Berikut daftar daya tahan masing-masing jenis makanan:
Bahan
Pendinginan
Pembekuan
Golongan ikan
1-2 hari
90-180 hari
Tulang rusuk
2-3 hari
270 hari
Daging lembu
1-2 hari
90 hari
Daging ayam
2-3 hari
360 hari
Sosis
9 hari
60 hari
Telur segar
30-60 hari
Telur rebus
6-7 hari
Makanan bertin(belum dibuka)
360 hari
Susu
5-6 hari
Yogurt
10 hari
Kopi kotak(sudah dibuka)
14 hari
Pocai ( semacam sayur mirip bayam )
3-5 hari
Lobak, seledri
7-14 hari
Bit / umbi bit
7-12 hari
Buah limau dan oren
7 hari
Buah pir
1-2 hari
Labu
1-2 hari.
1 ulasan:
Selalu petua yang sering digunakan oleh orang ramai ialah ... lagi tak naik kulat... atau air lecek meleleh keluar... lagi tulah dia simpan.
UMNO pun kira macam daging yang dah expired yang diletak di bahagian sejuk beku di dalam peti sejuk la. Nampak macam elok... tapi hakikatnya dah 50 tahun lebih.
Catat Ulasan