KOTA BAHARU: Ibarat irama dan lagu, demikian hubungan kuih tradisional masyarakat Tionghua, kuih bakul, dan sambutan Tahun Baru Cina saban tahun.
Selaras peredaran zaman, kuih yang diperbuat daripada tepung beras pulut itu juga mengalami perubahan termasuk penggunaan teknologi bagi mempercepatkan proses pembuatannya.
Namun bagi pembuat kuih bakul, Lee Gee Ann, 73, kaedah tradisional terutama daripada segi pembungkusan yang menggunakan daun pisang masih dikekalkan.
"Ramai pembuat kuih bakul sekarang menggunakan plastik untuk membungkus kuih, namun saya masih kekalkan tradisi lama iaitu menggunakan daun pisang bagi mengekalkan rasa yang asli.
"Ia juga terbukti dapat menambah selera pelanggan kerana aromanya lebih harum berbanding pembungkusan dengan plastik," katanya kepada Bernama ketika ditemui di rumahnya di Kampung Cina dekat sini.
Lee yang merupakan generasi kedua pembuat kuih bakul dalam keluarganya, berkata beliau berkecimpung dalam bidang pembuatan kuih itu ketika berumur belasan tahun selepas belajar daripada mendiang ibunya.
"Mungkin resepi dan pembuatan kuih ini sudah berusia lebih daripada 100 tahun memandangkan mendiang ibu telah membuatnya ketika saya masih kecil lagi.
"Namun, apa yang unik mengenai kuih ini hanya dibuat setahun sekali sempena Tahun Baru Cina sahaja bagi mengelak pembeli bosan dengan juadah sama," katanya.
Menurutnya lagi, tahun ini mereka menggunakan kira-kira 40 kilogram beras pulut dan 40 kilogram gula bagi menyediakan juadah itu.
Cara membuatnya tidak sukar namun mengambil masa kerana masa mengukus hampir 18 jam bagi memastikan kuih benar-benar masak, terutama di bahagian dalam, kata Lee.
Bagi memudahkan pembeli membuat pilihan, beliau turut mempelbagaikan saiz kuih berkenaan dan menjual kuih bakul tersebut dengan harga RM12 sekilogram.
"Orang Islam juga tak perlu risau untuk memakan kuih ini kerana saya mengupah tiga orang wanita Melayu bagi membuat kuih ini dan saya hanya memantau ketika proses membuat dan memasak kuih," katanya.-BERNAMA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan