31 Januari 2012

Rumah baru penduduk Berembang siap April ini

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

AMPANG, 31 Jan: Projek perumahan baru untuk penduduk Kampung Berembang yang tertangguh sejak empat tahun lalu dijangka siap menjelang April tahun ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad ketika meninjau tapak projek itu berkata, beliau telah diberi jaminan tersebut oleh kontraktor yang bertanggungjawab.

"Kontraktor telah bagi jaminan akan siap pada 1 April. Kita telah minta agar ini adalah tarikh terakhir sebab sudah empat atau lima kali mereka tukar tarikh, dan kali ini kita minta 1 April supaya kontraktor kena siapkan," katanya.

Menurutnya, selepas beberapa kali tertangguh, pihak Kerajaan Negeri Selangor memantau secara serius perkembangan projek tersebut.

Ia kerana, penduduk di situ sudah menunggu lama janji pihak kontaraktor yang gagal menyiapkan projek tersebut seperti jadual asal.

"Setiap dua minggu saya mendapat laporan projek perumahan daripada kontraktor dan telah dua kali dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) supaya projek ini dipercepatkan.

"Malah, pada satu peringkat dalam salah satu mesyuarat exco, kita telah mempertimbangkan untuk mendenda kontraktor jika projek itu lambat disiapkan," katanya.

Projek perumahan tersebut berupa pangsapuri dua blok bernilai lebih RM40 juta termasuk 694 unit rumah beserta kemudahan lain seperti rumah kedai, parkir kereta, padang permainan dan sebagainya.

Ianya diusahakan syarikat pemaju perumahan Acmar International.

Katanya, 694 rumah ditawarkan dengan harga RM35,000 seunit kepada peneroka awal di kawasan itu manakala RM42,000 bagi bukan penduduk asal.

Sebelum PRU 2008, ketika Selangor masih dibawah penguasan BN, penduduk Kg Berembang
telah mengadakan bantahan ekoran kerajaan pada ketika itu mahu merobohkan kediaman mereka bagi melaksanakan program setinggan sifar.

Sebahagaian besar penduduk pada masa itu membantah dan mengambil tindakan mahkamah terhadap kerajaan negeri yang pada waktu itu dipimpin Menteri Besar, Dr Mohamad Khir Toyo.

"Saya di fahamkan, siapa yang lawan di mahkamah tidak akan dapat beli rumah. Bila Pakatan Rakyat ambil alih (Kerajaan Negeri), kita batalkan keputusan itu kerana ianya bersifat menindas rakyat".

"Semua mereka ini telah duduk di kawasan ini selama berpuluh tahun maka adalah tidak adil jika hak mereka dinafikan," kata Iskandar.

Sementara itu, Ketua Kampung Berembang, Noralizan Ali, 59 pula berkata, beliau gembira kerana masalah yang membelenggu penduduk kampung selama ini akan berakhir.

"Saya benar puas hati degan tindakan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Sealangor dalam menyelesai masalah rakyat. Bersyukurlah kepada Allah SWT.

"Kita sudah lama tunggu. Alhamdulillah kalau bulan April ni boleh pindah, kita semua bersyukurlah. Kami dah tinggal di bawah kabel rasanya empat hingga lima tahun," katanya.

Harakah Daily

Tiada ulasan: