31 Januari 2013

Sekat kebebasan bergerak di Felda tidak sah

19 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD]


KUALA LUMPUR: Suatu deklarasi yang menyatakan arahan dari Felda, Pengurus Wilayah dan Pengurus Felda yang menyekat aktiviti di mana-mana rancangan Felda adalah tidak sah dan terbatal kerana melanggar Fasal 9(2) Perlembagaan Persekutuan.

Demikian dijelaskan oleh Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman.

Menurutnya, permohonan untuk Semakan Kehakiman di bawah aturan 53 Kaedah 2, Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012, telah selesai dilakukan di Mahkamah Tinggi Kuantan sekitar jam 10.45 pagi ini.

“Pemohon iaitu saya selaku Penyelaras Kembara Oren dan Hashim Ahmad, Ketua PAS Cawangan Felda Jengka 12, memohon untuk satu perintah interim agar mahkamah menggantung kesemua arahan oleh responden terhadap sekatan atau halangan kebebasan bergerak di mana-mana tanah rancangan Felda seluruh negara,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Berikut ialah kenyataan penuh beliau.

Permohonan untuk Semakan Kehakiman di bawah aturan 53 Kaedah 2, Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012, telah selesai dilakukan di Mahkamah Tinggi Kuantan sekitar 10.45 pagi ini.

Suatu deklarasi yang menyatakan arahan dari Felda, Pengurus Wilayah dan Pengurus Felda yang menyekat aktiviti di mana-mana rancangan Felda adalah tidak sah dan terbatal kerana melanggar Fasal 9(2) Perlembagaan Persekutuan.

Pemohon iaitu saya selaku Penyelaras Kembara Oren dan Hashim Ahmad, Ketua PAS Cawangan Felda Jengka 12, memohon untuk satu perintah interim agar mahkamah menggantung kesemua arahan oleh responden terhadap sekatan atau halangan kebebasan bergerak di mana-mana tanah rancangan Felda seluruh negara.

Tuntutan ganti rugi juga dibuat terhadap Felda selaku responden pertama dan Mohd Yazid Abdullah (Pengurus Felda Jengka 12) iaitu responden kedua.

Peguam Haris Abdullah dari The Law Office of Mohd Harris mewakili saya dan Hashim.

Esok, peguam Haris akan mendapatkan tarikh untuk mendengar permohonan dan serahan permohonan agar kes ini didengar secepat mungkin juga dilampirkan.
Adalah sangat penting untuk diketahui, jika permohonan ini berjaya, ia menjadi rujukan utama terhadap semua aktiviti di Felda seluruh negara.

Mana-mana pengurus termasuk JKKK yg cuba menyekat kebebasan bersuara dan berhimpun dianggap menghina mahkamah.

Bukan itu sahaja, menariknya, permohonan boleh dilakukan untuk memenjarakan Pengurus Felda dan JKKK yang engkar dengan keputusan mahkamah!

Bersama-sama memberi sokongan pada hari ini ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Yusof Embong, Ketua Penerangan PAS Pahang, Suhaimi Saat, bekas Pengarah Eksekutif Felda Plantation, Md Said Jonit, Pengerusi Anak Pahang, Yohanis Ahmad dan wakil-wakil peneroka.

harakah/-

Tiada ulasan: