13 September 2013

Saman Fitnah: Penulis Blog Papagomo Diarah Bayar RM500,000

7 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini mengarahkan penulis blog Papagomo untuk membayar seorang ahli perniagaan sebanyak RM500,000 sebagai ganti rugi atas saman fitnah.
Keputusan itu dibuat pada Jumaat selepas mahkamah mengenai pasti Papagomo adalah Muhammad Azri Wan Deris.

Ahli perniagaan Abdul Razak Mohd Noor telah memfailkan saman fitnah RM10 juta terhadap Papagomo, dengan mendakwa bahawa penulis blog secara tersirat mengatakan beliau adalah seorang pembohong yang memperoleh berjuta-juta ringgit dalam Sukan Komanwel.
Dalam keputusan itu, Pesuruhjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera mengarahkan Papagomo untuk membayar RM200,000 sebagai ganti rugi am dan RM300,000 sebagai ganti rugi teladan.
Beliau juga memberikan injunksi untuk menghentikan Papagomo daripada terus memfitnah Abdul Razak.
JC Vazeer mengarahkan Papagomo membayar perniagaan RM50,000 sebagai kos-kos lain.
Dalam keputusannya, JC Vazeer berkata, Papagomo tidak menyesal terhadap tindakan itu dan ia tingkah laku dapat disaksikan apabila memberi keterangan dalam perbicaraan fitnah.
Beliau berharap keputusan itu akan menjadi pengajaran kepada penulis blog yang memuat naik artikel fitnah secara ketanpanamaan.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Jika sekiranya dah benar bhw wan azri itu bloger papa gomo nah sekarang ni Husam Musa, Anuar, Haji Hadi, Tok Guru dan lain2 boleh saman papagomo kerana banyak yg dia buat fitnah. Apa lagi saman biar wan azri tu mati beragan. Haha

Tanpa Nama berkata...

Teruskan saman ke atas malaun ni sehingga mangkuk ni terasa bebanan yg sungguh kuat sehingga mendorong dia bunuh diri! Hidup memfitnah orang buat apa..lebih baik pergi menghadap Maha Pencipta utk diadili! Biar dia rasa apa itu dosa dan pahala...syurga dan neraka!