05 Februari 2010

Resepi Masakan - Samosa

20 Safar 1431H
Email : mohd yusri selamat

Bahan-bahan:
Kulit samosa/kulit popia ~ secukupnya
Minyak ~ untuk menggoreng

Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang ~ potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan
2 biji bawang besar ~ potong dadu
2 ulas bawang putih ~ cincang
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari (optional)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula ~ secukupnya

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.

Cara membuat samosa:
1. Ambil sekeping kulit samosa, Kemudian lipatlah kulit supaya menjadi kelungsung 3 segi tepat.
2. Masukkan inti dan lipatlah utk menutup samosa.
3. Akhir sekali gamkan pada hujung kulitnya dgn 'gam tepung' (bancuhan tepung gandum+air). Buat sampai habis.
4. Goreng samosa tadi dalam minyak penuh dengan api sederhana panas


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tu macam inti karipap, kalau tak silap inti semosa dibuat dari ikan je