10 Ogos 2010

Hadi persoal perbelanjaan besar k'jaan T'ganu

28 Syaaban 1431 H

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mempersoalkan pentadbiran kerajaan negeri Terengganu yang didakwanya berbelanja dalam jumlah yang "luar biasa" bagi tempoh 2008hingga Ogos tahun ini.

ADUN Rhu Rendang yang juga ahli parlimen Marang itu berkata ini berdasarkan jumlah bajet negeri Terengganu yang merupakan bajet yang terbesar berbanding bajet negeri lain di Semenanjung.

"Bajet terlalu besar, berbeza dengan negeri lain.pertama ia tidak seimbang dengan jumlah rakyat negeri Terengganu dan keduanya ia juga tidak seimbang dengan pendapatan negeri sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa sidang DUN Terengganu hari ini berhenti rehat.

Terdahulu, dalam persidangan DUN, Exco Kewangan dan Pelaburan negeri Ahmad Razif Abdul Rahman mengemukakan usul untuk tambahan peruntukan berjumlah RM157,096,700 untuk perbelanjaan Rancangan Kemajuan Negeri bagi tahun 2010.

Kemudiannya Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) membawa usul di bawah peraturan Majlis Mesyuarat fasal 30 peraturan-peraturan dan perintah tetap DUN Terengganu memohon persidangan ditangguhkan bagi membolehkan perbelanjaan pentadbiran kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said dari tahun 2008 hingga Ogos 2010 dibincangkan.

Katanya, perkara itu adalah melibatkan kepentingan orang ramai kerana salah urus sumber kewangan negeri akan menghilangkan keyakinan rakyat terhadap pentadbiran serta kredibiliti pemimpin Terengganu.

"Malahan bajet tahunan negeri Terengganu untuk dua tahun terakhir telah mencecah lebih RM2 bilion manakala bajet bagi tahun 2010 ini sahaja mencecah hampir RM1.9 bilion dan DUN sekali lagi akan meluluskan peruntukan tambahan menjadikan ianya mencecah lebih RM2 bilion.

"Ini menjadikan bajet negeri Terengganu yang tertinggi di seluruh negeri di Semenanjung untuk tiga tahun berturut-turut," katanya.

Bagaimanapun usul Dr Syed Azman itu ditolak oleh Speaker DUN Datuk Tengku Putera Tengku Awang dengan alasan perkara itu sedang dibincangkan dan kalau usul itu diterima, ia menjadi perbincangan yang bertindih.

MB bidas pembangkang

Sementara itu, ketika menggulung usul pembentangan bajet tambahan tersebut, menteri besar membidas s pembangkang yang menurutnya tidak pernah bersetuju dengan apa yang dibuat kerajaan negeri walaupun ia jelas menampakkan kejayaan.

Katanya, kerajaan negeri berani berbelanja untuk sesuatu yang bermanfaat kepada rakyat Terengganu seperti perlaksanaan program e-book atau buku
elektronik kepada pelajar sekolah dan juga guru walaupun ia dikatakan sebagai membazir oleh pihak lawan.

Menurut beliau, pembangkang bersikap konservatif dan enggan bergerak ke hadapan dan mengharapkan kerajaan negeri mengambil pendekatan sama.

"Kita (dimaksudkan pembangkang) masih lagi bersikap konservatif, lihat orang maju berniaga goreng pisang, kita pun nak berniaga goreng pisang, lihat orang berniaga air tebu, kita pun nak berniaga air tebu, tak bolehlah bersikap begitu.

"Kita mesti berani mulakan terutama perkara yang memberi manfaat kepada rakyat," katanya.

Ahmad berkata selain menyelesaikan masalah bebanan beg berat yang dihadapi pelajar, projek e-book sehingga kini menampakkan hasil positif dengan kebanyakan pelajar yang menggunakannya mencatat keputusan peperiksaan memberangsangkan.

"Kalau nak tahu projek ini membazir atau tidak, tanyalah guru, ibu bapa dan 25,000 pelajar yang menerimanya," katanya.

Setakat ini, seramai 800 guru telah menerima e-book dan kerajaan merancang untuk memberikan e-book kepada 3,000 guru di negeri ini.

"Kita juga bakal mempunyai bank soalan yang mempunyai 300,000 soalan dan pada masa depan kita akan adakan kelas maya," katanya.

Beliau juga menjelaskan harga RM1,000 untuk setiap unit e-book dilengkapi program yang diperlukan untuk proses pembelajaran.

"Memang ada yang berharga murah, i-pod pun ada yang berharga RM100 sekarang ni tapi guna sehari, rosak," katanya ketika mengulas dakwaan wakil rakyat pembangkang ketika berbahas bahawa e-book dijual dengan harga RM200 seunit di China.

Sementara itu, usul untuk tambahan peruntukan berjumlah RM157,096,700 untuk perbelanjaan Rancangan Kemajuan Negeri bagi tahun 2010 diluluskan dengan suara majoriti.

Dewan bersidang lagi esok.

Malaysiakini/-

Tiada ulasan: