08 Februari 2012

Perlukah Perniaga Islam Dapatkan Sijil Halal?

15 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Baru-baru ini pihak Jakim mengeluarkan kenyataan, mulai 1 Jan, tahun 2012, hanya logo halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) saja boleh digunakan dan diiktiraf. Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata “Ini bermakna bahawa premis makanan, hotel dan lain-lain, yang sebelum ini, telah menggunakan logo halal, yang tidak dikeluarkan oleh Jakim, perlu membuat permohonan baru kerana logo yang sedia ada adalah tidak sah selepas 1 Januari 2012."

Ini adalah susulan kepada penguatkuasaan Akta Perihal Dagangan 2011, Akta yang diluluskan oleh Parlimen pada bulan Julai, dan yang akan mula berkuat kuasa pada 1 Nov, pada tahun yang lalu.

Kita ingin mengetahui, adakah pihak Jakim sentiasa memantau premis makanan, hotel dan lain-lain, yang sebelum ini menggunakan logo halal yang tidak dikeluarkan oleh Jakim, perlu membuat permohonan baru kerana logo yang sedia ada, adalah tidak sah selepas 1 Januari.

Adakah logo halal ini juga wajib keatas premis orang Islam yang berniaga makanan dan juga mereka yang menjalankan katering? Kalau syarat ini diperlukan oleh perniaga Islam, maka pihak Jakim perlu mengeluarkan surat arahan kepada semua operator makanan Islam di seluruh negara agar memohon sijil logo halal supaya mereka juga dapat bersaing untuk mendapatkan tender kerajaan.

Untuk mendapatkan sijil halal bagi perniagaan Islam saja memerlukan kos yang agak tinggi dan apakah ini semua perlu bagi perniaga Islam?

Kami ada mendengar rungutan dari operator makanan orang Islam yang mengatakan mereka tidak mendapat tender penyediaan makanan dari pihak kerajaan disebabkan mereka tidak memiliki sijil halal.

Mengapa orang Islam sendiri perlu ada sijil halal, sedangkan ramai umat Islam yakin yang operator makanan orang Islam, sudah semestinya halal tanpa rasa was-was kalau dibandingkan dengan makanan yang disediakan oleh orang bukan Islam.

Untuk mendapatkan sijil halal bagi perniagaan Islam saja memerlukan kos yang agak tinggi dan apakah ini semua perlu bagi perniaga Islam?

“Mengapa ada sesetengah pihak dalam kementerian kerajaan meragui kebersihan dan kehalalan makanan yang disediakan oleh umat Islam sendiri, sedangkan operator makanan orang bukan Islam pula mendapat tender dari kerajaan disebabkan mereka memiliki sijil halal?” rungut mereka lagi.

Adakah dengan mendapat sijil halal, pihak Jakim yakin sepenuhnya selepas itu semuanya makanan tersebut terjamin bersih dan halal? Adakah Jakim sentiasa memantau dan mengadakan pemeriksaan mengejut ke setiap premis makanan dan hotel yang memiliki sijil tersebut?

Inilah persoalan yang perlu diberi perhatian oleh Jakim, agar jangan berlaku, penyelewengan atau penyalahgunaan dalam isu pengeluaran sijil halal.

Kita menyarankan agar pihak Jakim mengeluarkan senarai nama-nama permis / operator makanan bukan Islam yang menggunakan sijil halal (tanda logo yang baru) untuk kemudahan masyarakat Islam.

Harap perkara ini diberi perhatian yang serius oleh pihak yang berwajib, agar kita tidak mudah tertipu dengan sijil halal yang digunakan oleh pihak tertentu yang mengelirukan, semata-mata untuk mendapat keuntungan tanpa memikir pantang larang (halal/haram) dalam agama Islam.

Kita mendesak pihak Jakim agar kerap melakukan pemeriksaan mengejut keatas premis makanan yang telah diberi sijil halal agar mereka ini betul-betul patuh dengan syarat-syarat yang telah ditetapkan. Semua ini adalah untuk mengawal serta menjaga keselamatan pengguna dari segi kesihatan dan juga menjaga kebersihan dalam penyediaan makanan untuk semua tanpa mengira bangsa dan agama.

Semoga apa yang kita makan itu halal serta dijamin kebersihan agar kita mendapat makanan yang sihat untuk badan kita.

Jofri Jaraiee

PAS Miri, Sarawak

2 ulasan:

HanizamTech berkata...

Salam,
Pada saya bukan isu pantauan d sini. Isunya peniaga islam guna bahan gunaannya yang kebanyakannya tidak halal. Bukan siapa masak. Kekadang tukang masak muslim tapi guna 'kicap' yg tidak disahkan halal oleh mana2 pihak peh tu umum kat customer dia, produk tu org islam buat. Tapi kalau tengok d kilang atau dapur bersepah kicap atau bahan gunaan yg tidak halal..... Terima kasih

HanizamTech berkata...

Salam,
Pada saya bukan isu pantauan d sini. Isunya peniaga islam guna bahan gunaannya yang kebanyakannya tidak halal. Bukan siapa masak. Kekadang tukang masak muslim tapi guna 'kicap' yg tidak disahkan halal oleh mana2 pihak peh tu umum kat customer dia, produk tu org islam buat. Tapi kalau tengok d kilang atau dapur bersepah kicap atau bahan gunaan yg tidak halal..... Terima kasih