Oleh : mohd yusri selamat
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (belah lapan)
1 sudu besar gula
6 kuntum cendawan
3 tangkai daun bawang
2 sudu besar mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Halia secukupnya (cincang halus)
Air rebusan ayam secukupnya
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (belah lapan)
1 sudu besar gula
6 kuntum cendawan
3 tangkai daun bawang
2 sudu besar mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Halia secukupnya (cincang halus)
Air rebusan ayam secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Ayam yang telah dilumurkan garam dan lada sulah.
2. Tuangkan air rebusan ayam dalam mangkuk tahan panas dan masukkan ayam. Taburkan halia dan gula.
3. Hiris cendawan dan potong daun bawang.
4. Taburkan di atas ayam.
5. Letakkan mentega dan bakar dalam ketuhar yang panasnya 200oC selama 20 minit.
6. Kemudian sudukan air rebusan dan mentega cair di atas ayam dan bakar lagi selama 15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan